Algemeen

Risico’s crowdfunding tot nu toe onderschat1 min lezen

By 11 november 2016 No Comments

Naar aanleiding van de eerste uitkomsten van een evaluatie van de crowdfundingvoorschriften die per 1 april zijn geïntroduceerd zegt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat investeerders de risico’s van crowdfunding nog niet goed genoeg overzien.

Sommige investeerders schatten de kans op het mislukken van projecten te laag in. De faalkans werd tot nu toe ingeschat op 2,5 procent, maar dat blijkt niet realistisch te zijn, aldus de AFM.

De AFM raadt aan na te denken over welk deel van je vermogen je in crowdfunding wilt investeren en dit vervolgens te spreiden over meerdere projecten. Als richtlijn wordt een limiet van maximaal 10 procent van het vrij belegbaar vermogen gehanteerd.

Inschatten risico’s lastig

Doordat crowdfunding nog maar kort bestaat en er een grote diversiteit in aanbod is, is het volgens de AFM op dit moment lastig om een goede inschatting te maken van de risico’s. De toezichthouder raadt investeerders aan zelf een gedegen onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een project.

De volledige evaluatie wordt in het voorjaar van 2017 verwacht.

Hoe werkt het

Het principe van crowdfunding is even sympathiek als eenvoudig. Een groot aantal personen legt een relatief klein bedrag in om een project of onderneming te financieren. Behalve een hogere rente dan je bij een bank zou krijgen, zijn er vaak ook andere voordelen voor de deelnemers. Via websites als Kickstarter krijgen investeerders bijvoorbeeld als allereerste het product waarvan ze de ontwikkeling meefinancieren.