Algemeen

Risicovolle aangiften niet gecontroleerd1 min lezen

By 1 februari 2019 No Comments

Door personeelstekorten zullen duizenden, volgens de Belastingdienst zelf, risicovolle aangiften niet gecontroleerd worden! Hoeveel geld de schatkist hierdoor mis kan lopen, durft de fiscus niet te zeggen.

Het gaat voornamelijk om aangiften van midden- en kleinbedrijven voor de winstbelasting van 2016. Op enkele, door de Belastingdienst zelf, gestelde criteria selecteren zij welke aangiften extra controle nodig hebben. Hiervan lagen er afgelopen december nog 25.000! Hierbij gaat het vooral om ondernemers die geld van hun eigen vennootschap lenen, die emigreren naar het buitenland of aangiften van stichtingen en verenigingen.

Om hoeveel gaat dat dan?

Door het personeelstekort is er niet genoeg mankracht om al die aangiften te controleren. Daarom wil de Belastingdienst 90 procent van deze risicovolle aangiften niet verder afhandelen en afdoen als ‘volgens de richtlijn’.

Het bedrag wat hierdoor aan belasting wordt misgelopen is niet in te schatten. Maar het zal al snel om honderden miljoenen gaan. Gemiddeld genomen leveren zulke aangiften tussen de 9.000 en 12.000 euro aan extra opbrengsten op.

Hoe komt het?

Volgens de Belastingdienst is er nooit sprake van 100 procent controle van de risicovolle aangiften. Wel wordt aangegeven dat het personeelstekort invloed heeft op hoeveel aangiften gecontroleerd kunnen worden. Door een vertrekregeling van een paar jaar geleden, nemen veel ambtenaren afscheid van de Belastingdienst, daarnaast neemt het aantal ondernemers toe. Hierdoor worden in vergelijking minder aangiften gecontroleerd.

Door de nog niet gecontroleerde aangiften van 2016, heeft de Belastingdienst over de aangiften van 2017 ook al een achterstand. Om ervoor te zorgen dat dit volgend jaar niet het geval is, wordt de risicoselectie van 2017 aangepast.

Leave a Reply