Algemeen

Rokjesdag zit eraan te komen!1 min lezen

By 28 maart 2017 No Comments

Rokjesdag, de eerste dag in het voorjaar dat je met een korte broek of een rok naar buiten kunt, is nauwelijks te voorspellen. Bovendien wordt het fenomeen vooral gevoed door de media.

“Na een winter komt er vanzelf een dag dat mensen een rok aantrekken. Dat gebeurt natuurlijk niet als het buiten 5 graden is”, aldus Marco Verhoef van Weerplaza.

Elk jaar barst in de media opnieuw de discussie los over wat nou echt de eerste Rokjesdag is van het jaar. “Het is vooral een hype die door de media wordt gevoerd”, stelt de weerman.

“De lente maakt dingen los, zowel bij mensen als bij dieren. Je hoort wel eens dat de koeien weer naar buiten gaan en huppelend door de wei rennen. Ook bij mensen gaat er van alles kriebelen.” Daarom wordt Rokjesdag vaak gelinkt met het ‘lentegevoel’.

Temperatuur

Als we kijken naar de verschillende data die afgelopen jaren werden uitgeroepen tot ‘rokjesdag’ in Nederland, werden de meeste geteld tussen 10 april en 25 april. De temperatuur lag steeds rond de 20,2 graden.

Rokjesdag 2017 nadert met rasse schreden. Het zou zomaar vandaag kunnen zijn (28 maart). Nog grotere kans maken donderdag en vrijdag, waarvoor in het hele land temperaturen van boven de 20 graden voorspeld worden (respectievelijk 30 en 31 maart). Daarmee valt Rokjesdag dus vroeg, dit jaar.

Martin Bril

De in 2009 overleden columnist Martin Bril maakte de term ‘Rokjesdag’ bekend. Hij gebruikte het woord in zijn columns in Het Parool en De Volkskrant. Hij doelde daarmee op de eerste dag in het voorjaar waarop vrouwen een rok konden dragen. Het woord is inmiddels opgenomen in de Dikke Van Dale, waar ook wordt verwezen naar ‘Bloesjesdag’.

Handel!

Nu steeds meer feestdagen de afgelopen decennia door de middenstand geadopteerd zijn, is het wachten tot Rokjesdag ontdekt wordt als marketingfenomeen… Wat een kansen!