Algemeen

Ruim eenderde zzp’ers betaalt geen inkomstenbelasting1 min lezen

By 12 juni 2017 No Comments

Van de 850.000 Nederlandse zzp’ers die er in 2014 waren hoeven er 315.000 geen inkomstenbelasting te betalen. Aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling veroorzaken een vrijstelling voor de eerste 24.000 euro van hun inkomsten. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Aan de hand van de belastingaangiften van zzp’ers over 2014 bekeek het CBS welk deel van de zzp’ers niet bijdraagt aan de loon- en inkomstenbelasting, de oudedagvoorziening AOW, het nabestaandenpensioen (ANW) en langdurige zorg voor gehandicapten of bejaarden (WLZ).

Sociale stelsel
Voor 210.000 zzp’ers van de 315.000 zzp’ers die geen inkomstenbelasting betaalden was het zzp-inkomen hun enige inkomstenbron. De overige 105.000 zzp’ers die naast hun zzp-inkomen nog een aanvullend inkomen hadden, bijvoorbeeld uit een deeltijdbaan, betaalden ook over dit extra inkomen geen belasting.

De Europese Commissie waarschuwde eerder al voor het snelgroeiende aantal zzp’ers in Nederland. Hierdoor kan de solidariteit in het sociale stelsel onder druk komen te staan. Zzp’ers hebben bijvoorbeeld wel recht op AOW, maar betalen daar minder aan mee dan andere werkenden.

De belastingvoordelen voor zzp’ers worden deels gecompenseerd door het feit dat zij geacht worden zichzelf te verzekeren tegen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid en werkloosheid en zelf hun pensioen moeten regelen. Veel zzp’ers doen dit echter niet vanwege de torenhoge premies.