Algemeen

Rutte verdedigt aanpak in persgesprek Prinsjesdag2 min lezen

By 22 september 2016 No Comments

‘Rutte op bres voor zijn erfenis’ kopt het fd vanmorgen. Premier Mark Rutte verdedigde zich dinsdag in een persgesprek tegen de vernietigende oordelen over zijn aanpak. ‘Nederland komt sterker uit de crisis’, was de boodschap die hij middels de Troonrede bij de burgers wilde brengen. Daarmee ging hij lijnrecht in tegen de recentelijk veelgehoorde kritiek dat de economie de afgelopen vier jaar is kapot bezuinigd. De verkiezingen komen in zicht en de erfenis van zijn kabinet staat op het spel.

Storm van kritiek

De ING Bank presenteerde verleden week de resultaten van een onderzoek. Het onderzoeksbureau van deze bank stelde dat het begrotingsbeleid van de afgelopen vier jaar onnodig veel welvaart en banen heeft gekost. Rutte sprak in een reactie over een ‘bizar’ rapport. Ook de kritiek van hoogleraar overheidsfinanciën Bas Jacobs van de Erasmus Universiteit legt hij naast zich neer. Rutte hekelt de critici die het ‘vanaf de tribune’ beter denken te weten.

Een minder zuinig beleid zou volgens de premier rampzalig zijn geweest. Verlies van vertrouwen van de internationale markten had de financiering van de staatsschuld in gevaar gebracht. Buitenlandse investeerders zouden zijn weggetrokken en de werkloosheid zou tot minimaal 10% zijn opgelopen.

Tocht door de woestijn

Rutte beaamt dat zijn beleid veel van de burgers heeft gevergd. ‘Ik vind het heel bijzonder dat zeventien miljoen mensen zo’n moeilijke tocht door de woestijn hebben gemaakt’, zei hij over de doorgevoerde hervormingen, bezuinigingen en lastenverzwaringen. De tocht is in zijn ogen echter pas volbracht als alle Nederlanders in hun dagelijks leven de effecten van het economisch herstel voelen. Rutte wil niet de geschiedenis ingaan als de VVD-premier van de nivellering, een tegennatuurlijk begrip voor liberalen. ‘Belastingverhoging voor werkenden om de koopkracht van ouderen en uitkeringsgerechtigden te laten stijgen heeft niets te maken met het gelijktrekken van inkomens’, zegt Rutte. ‘Dat is geen ideologie, maar iets wat we elk jaar doen.’