Algemeen

RVU en reorganisatie1 min lezen

By 25 januari 2019 No Comments

Bij een reorganisatie kan een werkgever een vertrekregeling in een sociaal plan opnemen, met een financiële compensatie voor de vertrekkende werknemer. Als de vertrekkende werknemer op leeftijd is, is er een kans dat de fiscus die regelen aanmerkt als RVU (Regeling voor vervroegde uittreding).

Bij deze regeling krijgt de werknemer een uitkering om de periode tot hij/zij de pensioen- of AOW-leeftijd heeft bereikt. Bij de RVU moet de werkgever een pseudo-eindheffing van 52% over de vergoeding betalen. Hiermee wil het kabinet voorkomen dat werknemers vervroegd stoppen met werken.

Hoge Raad

De Hoge Raad heeft besloten dat bij de beoordeling of een regeling onder de RVU valt of niet, gekeken moet worden naar de voorwaarden en kenmerken van de regeling. De fiscus hoort niet te oordelen op basis van de uitwerking van de regeling in de praktijk of wat de intenties van werkgever of werknemer(s) zijn.

Duidelijkheid

Als vooral werknemers op leeftijd gebruik maken van een vertrekregeling bij een reorganisatie, zodat zij de ontslagvergoeding kunnen inzetten om de periode tot hun pensioenleeftijd te overbruggen, dan is er volgens de Hoge Raad niet gelijk sprake van een RVU. Als in de vertrekregeling geen koppeling is gemaakt naar de pensioen- of AOW-leeftijd én het ontslag is niet leeftijd-gerelateerd, valt deze niet onder de RVU.

Leave a Reply