Algemeen

Steeds meer factuurfraude bij MKB’ers1 min lezen

By 1 februari 2019 No Comments

Factuurfraude is een steeds groter wordend probleem in het MKB. (Cyber)criminelen sturen valse (digitale) facturen en hopen dat organisaties deze betalen. Dit gebeurt op steeds meer en nieuwe manieren. De nieuwe vormen worden herkend door aangiftes. Aan de hand van deze aangiftes kunnen beveiligingssoftware geüpdatet worden. Vooral voor het MKB is dit belangrijk, mocht de factuur op een of andere manier betaald worden, kun je je hele werkkapitaal zien verdwijnen.

Er zijn verschillende manieren waarop criminelen factuurfraude aanpakken. Zo kunnen zij papieren in handen krijgen en hierop het rekeningnummer veranderen. Ook het sturen van een spookfactuur voor een opdracht die nooit is uitgevoerd is een manier. Op deze manier installeren zij schadelijke software op de pc waarmee de factuur geopend of betaald is. Op deze manier kunnen zij in de boekhoudsoftware het rekeningnummer aanpassen.

Doe aangifte!

De bovengenoemde manier zijn al bekend, zowel bij de politie als bij de meeste MKB’ers. Door aangifte te blijven doen van nieuwe manieren die MKB’ers tegenkomen in de praktijk is de kans groter dat de daders met hun werkwijze door de mand vallen. Mocht jij, als MKB’er getroffen worden door deze manier van fraude, doe dan zeker aangifte! Zorg dat de aangifte zo compleet mogelijk is en voeg alle ontvangen documenten. Meld de manier van fraude ook bij de bank.

Voorkomen

Ook is het belangrijk om werknemers te wijzen op de (grote) gevolgen van online fraude. Vooral medewerkers op afdelingen waar betaalopdrachten worden verwerkt moeten alert zijn en blijven. Door duidelijke protocollen en controlestappen kan het risico worden beperkt. Verdachte omstandigheden, zoals rare links en bijlages in e-mails of telefoontjes, moeten met extra zorgvuldigheid opgepakt worden.

Leave a Reply