Algemeen

Steeds meer zelfstandig ondernemers in Nederland1 min lezen

By 27 mei 2016 No Comments

ING publiceerde cijfers waaruit blijkt dat in het eerste kwartaal 39.000 mensen voor zichzelf zijn begonnen. Dit is een groei van 8 procent. Het is voor het vierde kwartaal op rij dat het aantal mensen dat voor zichzelf begint toeneemt.

De transportsector is de sector met de grootste groei, met name het aantal taxichauffeurs vervijfvoudigde. Dit komt waarschijnlijk door de vereenvoudiging van de taxiwet sinds 1 januari en de populaire dienst Uber dat met zelfstandige chauffeurs werkt.

Noord-Hollanders ondernemen het meest

Per 10.000 inwoners telt Noord-Holland 203 startende zelfstandige ondernemers. Hiermee is het provincie met verhoudingsgewijs de meeste starters. Het Nederlands gemiddeld ligt op 156 starters. Bijna elke provincie steeg met uitzondering van Utrecht, Noord-Brabant en Limburg.

Door de veranderingen op de arbeidsmarkt verwacht ING ook de komende jaren een hoog niveau van startende ondernemers. Dit heeft er alles mee te maken dat bedrijven op zoek zijn naar flexibiliteit in haar werknemers. Het is nog niet duidelijk wat de impact is op de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Als bedrijven door de nieuwe wet juist minder zelfstandige gaan inhuren dan zal dit direct impact hebben op het aantal starters. De meerderheid van starters is zelfstandige volgens het Economisch Bureau van de ING.