Algemeen

Steeds minder betalingen met contant geld1 min lezen

By 13 april 2017 No Comments

Slechts 45 procent de aankopen bij winkels, benzinestations, horeca en andere gelegenheden werd in 2016 in Nederland met contant geld afgerekend. Al drie jaar op rij daalt het percentage betalingen met contant geld, aldus De Nederlandsche Bank (DNB) en Betaalvereniging Nederland.

Het percentage gepinde betalingen is inmiddels gestegen naar 54,5 procent. De overige 0,5 procent van de betalingen wordt met een creditcard gedaan. Al sinds 2015 wordt vaker met een pinpas betaald dan met contant geld.

In 2016 werden er 2,95 miljard contante betalingen gedaan met een totale waarde van 38 miljard euro. In 2015 waren dit er nog 3,19 miljard, met een waarde van 40 miljard euro.

Het aantal pinbetalingen steeg in die periode van 3,23 miljard naar 3,57 miljard. Contactloos betalen met de pinpas of mobiele telefoon stijgt in populariteit. De meeste contante betalingen worden gedaan door tieners, 65-plussers en laagopgeleiden. Bij tieners is trouwens een aanzienlijke groei te zien in de pinbetalingen, in tegenstelling tot 65-plussers en laagopgeleiden.

Op steeds meer locaties is het mogelijk om te pinnen en het aantal storingen is flink verminderd. In alle sectoren groeide het aantal pinbetalingen ten opzichte van het aantal contante betalingen. De grootste stijging was te zien in de betalingen via automaten en in de horeca.