Algemeen

STOP DE KOPIEERHEFFING VOOR ONDERNEMERS!4 min lezen

By 15 november 2016 No Comments

2017 komt eraan, dus honderdduizenden ondernemers ontvangen binnenkort weer een factuur van de Stichting Reprorecht. Er gaan weer vele miljoenen afgedragen worden door het MKB voor kopieën die in veel gevallen helemaal niet gemaakt worden.

Wij deden in april een onderzoek onder ondernemers, met overduidelijke resultaten. Het bleek namelijk dat praktisch niemand op basis van het daadwerkelijke gedrag, de “kopieerheffing” eigenlijk zou hoeven te betalen. Maar tóch krijgt iedereen deze jaar na jaar gewoon opgelegd.

Wat is de kopieerheffing?

Voor het kopiëren van “auteursrechtelijk beschermd materiaal” is een vergoeding verschuldigd. De inning hiervan is uitbesteed aan de Stichting Reprorecht. Er wordt zonder meer vanuit gegaan dat letterlijk iedereen regelmatig kopieert, en daarom stuurt deze stichting ieder jaar aan in principe iedere ondernemer een factuur voor een “licentie” om te mogen kopiëren.

Op de website van de Stichting Reprorecht wordt dit als volgt verdedigd: “Dat kopiëren gebeurt dus niet alleen met een fotokopieerapparaat, maar steeds vaker ook digitaal (scannen, e-mailen, printen of opslaan op een computer of intern netwerk). Voor de meeste bedrijven hoort dit bij de dagelijkse praktijk. Van kapsalon tot tandartspraktijk en van schildersbedrijf tot softwareontwikkelaar.”

Het grote probleem is echter dat het fenomeen “kopiëren” anno 2016 hopeloos achterhaald is. Wie tegenwoordig een interessant artikel wil delen met een ander, doet dat via één van de vele “deelknoppen” in een nieuws-app of op internet. En daar is geen licentie voor nodig.

Mogelijkheid om af te melden wordt niet genoemd

Als bijna niemand nog kopieert, waarom betaalt de overgrote meerderheid dan toch gewoon de jaarlijkse factuur? De reden is dat op de factuur nergens staat aangegeven dat het mogelijk is om bezwaar te maken. Het document is precies zó opgesteld dat er alleen maar op allerlei manieren wordt benadrukt dat betaling vereist is.

Het is namelijk wél mogelijk om aan te geven bij de Stichting Reprorecht dat er niet gekopieerd wordt, maar daarvoor moet je inloggen met de meegeleverde inloggegevens. Dit staat echter NIET op de factuur vermeld. Helemaal onderaan, onder het kopje “Wilt u meer informatie of een kopie factuur?” staat alleen maar dat je naar de website kunt gaan: “Hier kunt u uw gegevens inzien en aanpassen, een kopie factuur downloaden of een vraag stellen.”

De feiten op een rijtje

In april 2016 schreven wij een artikel over dit onderwerp en deden wij een groot onderzoek. Het onderwerp leeft enorm: binnen een week was het artikel ruim 30.000 keer gelezen en dit gebeurt nog steeds iedere dag gemiddeld zo’n honderd keer. Aan het onderzoek deden ruim 3.000 ondernemers mee. De belangrijkste resultaten waren:

  • Slechts één procent kopieert regelmatig
  • Slechts twee procent zegt wel eens iets te scannen en het daarna te delen
  • Ruim negentig procent zegt NOOIT te kopiëren
  • 96 procent vindt het betalen van de kopieerheffing onredelijk
  • Slechts drie procent heeft een kopieerapparaat.
  • Ruim de helft heeft wél een scanner, maar gebruikt deze slechts voor het scannen van facturen, contracten etc.
  • Ruim 80 procent noemt de regeling hopeloos verouderd en achterhaald
  • 77 procent deelt wel berichten, maar doet dit met digitale “deelknoppen”
  • Slechts 49 procent heeft überhaupt nog een abonnement op een papieren uitgave, waar kopieën of scans van gemaakt zouden kunnen worden
  • Bezwaar maken tegen de kopieerheffing gebeurt slechts mondjesmaat. De opgegeven redenen om géén bezwaar te maken zijn als volgt verdeeld: “Ik wist niet dat dit kon” (81 procent) en “Dat heeft toch geen zin” (19%).

MKB Belangen gaat u helpen!

Wij vinden dat ondernemers niet moeten betalen voor iets dat ze niet verschuldigd zijn. Daarom organiseren wij een grote actie om zoveel mogelijk ondernemers vóór 2017 af te melden bij de Stichting Reprorecht. Als u op onze website aangeeft geen kopieën en scans van auteursrechtelijk beschermd materiaal te maken, gaan wij dit doorgeven. Wij gaan ervan uit dat de Stichting Reprorecht deze afmeldingen in redelijkheid niet kan weigeren.

Let op: voor de rechtsgeldigheid van uw verklaring is het belangrijk dat u nog even bevestigt via de email die u direct na het afronden van uw verklaring ontvangt.

IK KOPIEER NIET!

Behalve deze actie, hebben wij op 28 oktober een verzoek op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur ingediend bij het Ministerie van Financiën, eindverantwoordelijk voor de Stichting Reprorecht. Er zijn namelijk allerlei zaken die wij graag zouden willen weten, om goed in kaart te kunnen brengen hoe groot de schade voor het MKB nou precies is.

De belangrijkste van deze vragen hadden wij in maart 2016 ook al bij de Stichting Reprorecht ingediend, maar deze heeft hier nooit antwoord op gegeven.