Algemeen

Tarieven ZZP’ers in de bouw stijgen flink1 min lezen

By 5 februari 2018 No Comments

Het inhuren van ZZP’ers in de bouw zal de komende jaren duurder worden. Sinds 1 januari heeft maar liefst 60% van deze ZZP’ers het uurtarief verhoogd, blijkt uit een enquête van Zelfstandigen Bouw (ZBo).

De stijging van het uurtarief ligt gemiddeld op 8 tot 10 procent. Dit lijkt een hoge stijging, maar de afgelopen jaren hebben veel ZZP’ers in de bouw lage uurtarieven aangehouden om te kunnen concurreren met goedkope arbeiders uit andere landen. Vooral tijdens de crisis vond er een grote daling in het uurtarief plaats, omdat veel ZZP’ers destijds zonder werk zaten. Uiteindelijk komt de prijsstijging neer op €2 tot €4 per uur.

 

Stijging zal waarschijnlijk doorlopen

Het lijkt erop dat dit slechts de eerste stijging van het uurtarief zal zijn. Tenslotte heeft meer dan de helft van de ZZP’ers in de bouw het uurtarief verhoogd. De overige groep ZZP’ers zal niet lang achterblijven. Omdat ZZP’ers hun eigen pensioen en verzekeringen moeten regelen, zal het uurtarief hoogstwaarschijnlijk nog verder stijgen.

 

Want vooral op het gebied van verzekeringen moeten ZZP’ers in de bouw rekening houden met hoge kosten. De premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering ligt binnen deze sector vrij hoog, omdat de risico’s op letsel ook hoger liggen.

 

Op dit moment rekenen ZZP’ers in de bouw nog geen 40 euro per uur. Voor veel ZZP’ers is dit onvoldoende om de eigen kosten te dekken, een AOV af te sluiten en tegelijkertijd ook nog pensioen op te bouwen.