Algemeen

Te weinig kleine kantoren1 min lezen

By 1 juni 2017 No Comments

Doordat er veel vraag is naar kleine kantoren tot 250 vierkante meter en garageboxen, dreigt er een tekort te ontstaan, met name in de middelgrote steden.

Bureau Stedelijke Planning deed een onderzoek in opdracht van brancheorganisatie VBO Makelaar.

De keuze is beperkt en de ruimtes zijn verouderd, concludeert VBO. Het grootste deel van de kleinere kantoren is gehuisvest in grootschalige panden die in kleine delen worden verhuurd. Een klein bedrijf zit dan, door gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden al snel te krap.

De nieuwbouw van kleinschalige bedrijfsruimten is na de crisis ingezakt, in tegenstelling tot de nieuwbouw van grotere bedrijfsruimten. Wie meer dan 5.000 vierkante meter nodig heeft, kan op dit moment goed terecht.

Veranderende tijden
Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar: “De eisen aan grootschalige bedrijfsruimten zijn veranderd. Tegenwoordig zijn bijvoorbeeld grote bouwhoogtes, grote kavels en gebouwen met de nieuwste technologieën in nieuwbouw in de regio in trek.”

“Ook door de snelle veranderingen in de logistiek voldoet veel bestaand grootschalig aanbod niet meer. Veel bedrijfsruimten zijn maatwerk en nu moeilijk afzetbaar.”

Schaalverkleining
Er zijn de laatste jaren steeds meer zzp’ers en kleine bedrijven. Zij willen zich in de stad vestigen, omdat hun afzetgebied daar ligt. Daarom is er volgens VBO juist een groeiende behoefte aan kleinere kantoren.