Algemeen

Tekort aan personeel een steeds meer voorkomend probleem voor ondernemers1 min lezen

By 1 juni 2018 juni 25th, 2018 No Comments

We zagen vorige week al in het sectorrapport van SRA dat het vinden van gekwalificeerd personeel in de toekomst één van de belemmeringen gaat zijn voor de  de groei van bedrijven. Maar die toekomst lijkt opeens wel heel dichtbij. Je leest nu al veel in het nieuws dat bedrijven in verschillende sectoren tegen dit probleem aan lopen.

Auto-motorbranche

Volgens het CBS heeft 22,5% van de bedrijven in deze branche moeite met gekwalificeerd personeel te vinden en veroorzaakt dit een stagnatie in de productie. Je ziet ook in de cijfers dat hoe gespecialiseerder het vak is, hoe moeilijker het voor bedrijven is om hun vacatures in te vullen.

ICT

De autobranche is niet de enige branche die hier tegenop lopen. Zo heeft de ICT-branche ook veel moeite om hun vacatures te vullen. Uitkeringsinstantie UWV meldde onlangs in een rapport dat in de tweede helft van 2017 er zelfs sprake was van een zeer krappe arbeidsmarkt en er dus sprake is van grote wervingsproblemen voor ict’ers. Het gevolg hiervan is dat hierdoor, aan het begin van 2018, maar liefst 42% van de IT-bedrijven een stagnatie ondervonden in hun werkzaamheden.

Verder hebben de zorg en het onderwijs ook moeite om gekwalificeerd personeel te vinden. Tot 2022 kan het personeelstekort in de zorg oplopen tot 100.000 niet gevulde banen volgens het UWV. Het is natuurlijk positief dat de economie aan het aantrekken is en dat er meer werkgelegenheid komt. De werkloosheid in Nederland ligt op het moment rond de vier procent. Maar als het probleem van een tekort aan gekwalificeerd personeel toeneemt, zal dit wel leiden tot een belemmering van de groei van de bedrijven in ons land, en zullen er dus ook gevolgen zijn voor de groei van onze economie.