Algemeen

Toekomstige verkoop bedrijf voor veel ondernemers pensioengarantie1 min lezen

By 12 mei 2017 No Comments

Veertig procent van de ondernemers heeft geen vertrouwen in de huidige pensioenvoorzieningen, maar denkt dat de verkoop van het bedrijf in de toekomst voldoende geld in het laatje zal brengen om een pensioen mee te financieren.

Dit bleek uit een onderzoek van Stichting Decision Makers Survey (DMS) met zakelijke beslissers van bedrijven zoals FD Mediagroep, Telegraaf Media Groep, One Business en De Zaak.

Het onderwerp ‘Pensioen’ kent geen hoge prioriteit, een derde van de deelnemers aan het onderzoek heeft er al zeker een jaar geen aandacht aan besteed. ‘Vooral bij groep ondernemers tussen de 45 en 59 jaar en bij kleinere bedrijven met maximaal vijftig medewerkers leeft dit onderwerp nauwelijks’.

Onvoldoende kennis
Bovendien blijkt de kennis van ondernemers over de ontwikkelingen en trends van pensioenvoorzieningen matig te zijn. Vooral bij kleinere bedrijven is onvoldoende kennis aanwezig, zestig procent van de ondernemers weet bijvoorbeeld niets over het verschuivende beleggersrisico.

“Dat lag vroeger bij het pensioenfonds, maar wordt nu steeds vaker door de begunstigde zelf gedragen”, zegt DMS.

Welke pensioenaanbieder?
De communicatie vanuit de pensioenfondsen, Google en persoonlijke aanbevelingen worden gebruikt door ondernemers om een keuze voor een aanbieder te maken.

MKB Belangen deed recentelijk onderzoek naar de mate waarin ondernemers op de hoogte waren van de afschaffing van PEB (Pensioen in Eigen Beheer). Daaruit kon een conclusie getrokken worden die in het verlengde ligt van bovenstaand onderzoek. Veel ondernemers zijn niet op de hoogte van wat er in pensioenland gaande is.