Algemeen

Toenemend aantal snelgroeiende bedrijven in Nederland2 min lezen

By 17 november 2016 No Comments

Voor het eerst in zeven jaar steeg het aantal bedrijven in Nederland dat snel groeit. Deze groei wordt vooral veroorzaakt doordat steeds meer startende bedrijven zich ontwikkelen tot snelle groeier.

Dit blijkt uit de resultaten van een onderzoek door de Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE).

“Ondanks het feit dat we nog ver onder het niveau zitten van 2008, toen bijna twee keer zoveel snelgroeiende bedrijven in Nederland actief waren, lijken wij het afgelopen jaar de bodem te hebben bereikt”, aldus de onderzoekers.

Er waren dit jaar 3.070 snelgroeiende bedrijven in Nederland, een stijging van 7,3 procent ten opzichte van vorig jaar.

De meting wordt gedaan bij bedrijven met minimaal tien medewerkers en een jaarlijks groeipercentage van de omzet of werkgelegenheid van 20 procent over een periode van drie jaar. Ook moet het bedrijf aan begin van de meetperiode een minimale omzet van 5 miljoen euro, of minimaal tien medewerkers hebben.

Startups

Deze toename wordt vooral veroorzaakt doordat meer jonge bedrijven zich snel ontwikkelen. “Een op de twintig snelgroeiende bedrijven in Nederland komt nu voort uit een startup, een stijging van 60 procent ten opzichte van vorig jaar.”

De snelst groeiende bedrijven realiseerden gezamenlijk een gemiddelde omzetgroei van 107 procent (periode 2012-2015). De werkgelegenheid nam gemiddeld toe met 133 procent tot 42 fulltime medewerkers.

Zakelijke dienstverlening

“We zien vooral meer snelgroeiende bedrijven die actief zijn op het gebied van zakelijke dienstverlening”, zeggen de onderzoekers. “Het aandeel neemt juist af waar het bedrijven binnen de topsectoren betreft.”

Zakelijke diensten worden vaker via internet op een innovatieve manier aangeboden. Daarnaast biedt de flexibilisering van de arbeidsmarkt mogelijkheden voor groei binnen de uitzendbranche.

Flexibiliteit nodig om te kunnen groeien

De onderzoekers benadrukken deze stijgende lijn voorbehouden lijkt aan bedrijven die geen moeite hebben zich aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen. “Een meerderheid van het mkb groeit niet meer of krimpt zelfs. Er lijkt een tweedeling te ontstaan tussen bedrijven die groeien door het toepassen van nieuwe technologie en diegenen die moeite hebben om zich aan te passen aan de sterk veranderende omgeving.”