Algemeen

‘Trage politieke besluitvorming belemmert mkb’1 min lezen

By 28 oktober 2016 No Comments

“De Nederlandse regering werpt onnodige blokkades op voor mkb-ondernemers door een verzuild politiek systeem en trage besluitvorming.

We moeten als land een gezamenlijk doel stellen en intelligentie, creativiteit, arbeid en kapitaal beter met elkaar verbinden”, zegt retail ondernemer Rolandd Kahn op het MKB Ondernemers Congres in Utrecht.

De ondernemer achter onder meer Coolcat en het recent doorgestarte MS Mode vindt dat ondernemers en politici teveel een andere taal spreken. Ondernemers zouden daarom meer een “gezamenlijke vuist” moeten maken om blokkades op te heffen.

“Als een ondernemer zou functioneren zoals de meeste overheidsinstanties, zou die allang failliet zijn”, aldus de ondernemer. Besluitvorming en regelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van flexibele arbeid of belastingen, kan veel sneller en eenvoudiger.

De ondernemer krijgt daarbij bijval van investeerder en ondernemer Annemarie van Gaal. “We moeten naar eenvoudiger systeem. Het boekwerk met regels over loonheffing telt alleen al honderden pagina’s.”

Doorstart

Kahn werkt inmiddels aan een nieuwe versie van MS Mode. “MS ging failliet, maar we hebben de wedstrijd gewonnen”, zegt hij over de doorstart.

“Dit keer bouwen we het bedrijf niet op met geld van de bank, maar met eigen kapitaal. We geloven in het concept. Mode voor vrouwen met een maatje meer.”

MKB Belangen zegt daarover:

Als ondernemer moet je kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen, op elk gebied. Het laatste waar je dan op zit te wachten zijn remmende factoren. Iedere ondernemer heeft daarmee te maken, van precariorechten en reclamebelasting tot vergunningen en modelcontracten. Allemaal procedures die langer duren dan je als ondernemer graag zou zien. Dat is één van de redenen waarom wij begonnen met MKB Belangen.