Algemeen

Twaalf bedrijven nader onderzocht door Belastingdienst op schijnzelfstandigheid1 min lezen

By 8 maart 2019 No Comments

De Belastingdienst gaat bij 12 bedrijven verder onderzoek doen, hier bestaat het vermoeden van kwaadwillendheid bij de arbeidsrelaties met zzp’ers. Deze 12 bedrijven kwamen uit bedrijfsbezoeken die bij 104 opdrachtgevers hebben plaatsgevonden.

De Belastingdienst moet aan de hand van deze onderzoeken kunnen aantonen dat de bedrijven kwaadwillend handelen. Alleen dan kan het uitstellen van de wet DBA aangehouden worden en kunnen zij deze bedrijven naheffingen en boetes opleggen.

Wat doen zij?

De Belastingdienst geeft aan, ondanks uitstel van de wet DBA, niet stil te zitten. Zij houden toezicht op de arbeidsrelatie wat betreft loonheffingen en zij geven voorlichting en bieden een helpende hand wanneer blijkt dat een arbeidsrelatie geen dienstbetrekking is volgens de wet zoals hij nu is.

Strategie

De resultaten van de onderzoeken zullen voor de zomer nog verwerkt worden in een nieuw toezicht- en handhavingsstrategie. In deze strategie wordt ook een sectorbrede toezicht- en handhavingsstrategie opgenomen. Hiermee wil de Belastingdienst ervoor zorgen dat er gelijke kansen blijven en er geen sprake kan zijn van marktverstoring.

Leave a Reply