Algemeen

Uitzonderingspositie voor kleine bedrijven bij volgend kabinet1 min lezen

By 13 oktober 2016 No Comments

Werkgeversorganisatie MKB-Nederland wil dat kleine bedrijven met minder dan 25 werknemers in een volgend kabinet een uitzonderingspositie krijgen binnen de wetgeving. In het volgende regeerakkoord moet een apart statuut worden opgenomen waarin deze uitzonderingspositie in wet- en regelgeving wordt vastgelegd.

Dat zegt MKB-Nederland-voorzitter Michaël van Straalen in Den Haag op een congres voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.

“Er zijn binnen het kleinbedrijf geen mensen beschikbaar om allerlei dossiers bij te houden op personeelsgebied. We moeten terug naar de eenvoud”, zegt Van Straalen. Daarom wil hij een andere vorm van ontslagrecht met een vaste vergoeding voor werknemers zonder “ingewikkelde regels”.

“Er moet een einde komen aan de twee jaar loondoorbetaling bij ziekte. Drie maanden is genoeg en dan zou er daarna een gemeenschappelijke regeling moeten zijn om de kosten te betalen”.

Scheve verhoudingen

Van Straalen spreekt ook over de groeiende tweedeling op de arbeidsmarkt tussen werknemers met een vast contract en flexwerkers zoals zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).

Een nieuw kabinet moet wat hem betreft een einde maken aan de scheve verhoudingen. Van Straalen: “Aan de ene kant heb je werknemers met heel veel rechten en aan de andere kant heb je flexwerkers en zzp’ers die zichzelf moeten redden. Dat kan niet. Dat geeft onrust en onzekerheid.”

Dure procedures, ingewikkelde ontslagregelingen en hoge werkgeverskosten zijn volgens Van Straalen de oorzaak van de groeiende groep zelfstandigen.

“Ik denk dat veel ondernemers hun werknemers graag een vaste baan aanbieden, maar dan moet dat wel op een heel andere manier worden vormgegeven dan nu het geval is”, aldus de werkgeversvoorman.

De Wet werk en zekerheid (Wwz) moet het aantal flexibele contracten terugdringen en vaste banen stimuleren. Critici, met name werkgevers, beweren dat het tegenovergestelde juist gebeurt sinds de Wwz in juli 2015 werd ingevoerd.