Algemeen

UWV moet zzp’er alsnog bevallingsuitkering geven1 min lezen

By 30 september 2016 No Comments

Rechtbank Midden-Nederland besliste maandag in een zaak die is aangespannen door FNV Zelfstandigen. Het UWV moet een zelfstandig onderneemster die in 2005 een baby kreeg alsnog compenseren voor een uitkering die ze indertijd niet kreeg.

In de periode 2004 en 2008 bestond er geen zwangerschaps- of bevallingsuitkering voor vrouwelijke zelfstandigen. Terwijl in de jaren ervoor en erna wel een dergelijke regeling was.

De vrouw vocht de zaak eerder tot aan de Hoge Raad toe aan, maar steeds zonder resultaat. Het lot kreeg een gunstige wending toen ze met vijf andere vrouwen een klacht indiende bij het comité dat toeziet op uitvoering van het VN-vrouwenverdrag (CEDAW). De vrouwen werden in het gelijk gesteld.

Vervolgens vocht de onderneemster de zaak opnieuw aan en won. ‘De rechtbank oordeelt dat het UWV het VN-vrouwenverdrag heeft geschonden. De vrouw zal daarom gecompenseerd moeten worden met een uitkering of een vervangende schadevergoeding.’

Onrecht

FNV Zelfstandigen is blij met deze uitslag. ‘Hiermee ligt de weg open voor alle vrouwen die in deze periode bevallen zijn om alsnog een uitkering aan te vragen en ik spoor ze dan ook aan om dit te doen’, aldus directeur Josien van Breda. ‘Ik ben superblij dat er nu eindelijk gerechtigheid komt voor ons lid en alle andere vrouwen in dezelfde positie.’

Het is nog even afwachten of het UWV in hoger beroep gaat tegen deze uitslag. Intussen heeft FNV Zelfstandigen een meldpunt geopend voor vrouwen die in de periode 2004-2008 een kind kregen terwijl ze zelfstandig ondernemer waren.

Tip: Als je geen lid bent/wilt worden van FNV Zelfstandigen, maar je wèl wilt aanmelden, neem dan telefonisch contact met ze op.

Klik hier om naar de website van FNV Zelfstandigen te gaan.