Algemeen

Vaker fraude vermoed bij faillissementen1 min lezen

By 12 december 2016 No Comments

Bij ongeveer een derde van de in 2015 failliet gegane bedrijven bestaat op zijn minst het vermoeden dat er schuldeisers zijn benadeeld. Dit is een stijging van 6,5 procent ten opzichte van 2010, aldus het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Bij maar liefst 17,3 procent van de faillissementen was de curator er zeker van, in 12,8 procent was er sprake van grote waarschijnlijkheid.

Bij eenmanszaken wordt het minst vaak fraude vermoed. Bij BV’s en ondernemingen in een NV, CV, stichting of buitenlandse rechtsvorm komt het vaker voor.

Wat is faillissementsfraude?

Bij faillissementsfraude haalt een ondernemer bijvoorbeeld vlak voor een bankroet bezittingen uit de zaak of worden sommige schuldeisers nog betaald zodat er niks overblijft voor anderen die nog geld tegoed hebben.

Economische oorzaken

In 2015 gingen er 8.964 ondernemingen failliet. Ten opzichte van 2010 is dat een stijging van 17,3 procent. Voor het onderzoek nam het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) een steekproef uit de faillissementen van verleden jaar.

In 2015 werd bijna de helft van de faillissementen van ‘bedrijven en instellingen’ veroorzaakt door economische oorzaken, tegenover een derde in 2010.

In totaal bedraagt de schuldenlast van failliete ondernemingen 4,9 miljard euro (een toename van 13,6 procent), waarvan 4,4 miljard euro onbetaald blijft (een stijging van 14,1 procent).