Algemeen

Veel ondernemende werknemers in Noord-Europa1 min lezen

By 20 december 2016 No Comments

Intrapreneurs zijn medewerkers die zich als ondernemer gedragen binnen een grotere bedrijfsorganisatie. Volgens onderzoekers van het World Economic Forum komen ze vooral veel voor in Noord-Europa.

In Europa kunnen gemiddeld maar liefst acht van de honderd medewerkers worden gezien als intrapreneurs. Alleen in de Verenigde Staten, Canada en Australië ligt dat aantal hoger.

Weinig ondernemers

Hoewel Europa relatief weinig ondernemers telt, is er juist veel sprake van concurrentie in de markt. Dat lijkt paradoxaal, maar het hoge aantal intrapreneurs zou kunnen verklaren dat deze concurrentie tòch plaatsvindt. Gemiddeld is slechts een magere vier procent van de Europese beroepsbevolking eigenaar van een startup.

Wanneer gekeken wordt naar de afzonderlijke landen binnen Europa, zijn de verschillen groot. De gecombineerde ranglijst van entrepreneurschap en intrapreneurschap wordt aangevoerd door, achtereenvolgens Estland, Zweden en Litouwen. Nederland bezet de vierde plek. Het Verenigd Koninkrijk staat op plek vijf.

Zorgelijk

Grote industriële landen zoals Duitsland en Frankrijk staan helemaal onderaan de ranglijst, volgens de onderzoekers een zorgelijke situatie. Ook grote economieën zoals Spanje en Italië scoren laag.

Naar de website van het World Economic Forum