Algemeen

Veilig thuiswerken met een zakelijke VPN2 min lezen

By 1 april 2021 No Comments

Veel Nederlanders werken momenteel thuis. Het lijkt erop dat we voorlopig nog een tijdje zo aan de slag zijn. Daarom is het hoog tijd om de beveiliging van thuiswerkers eens onder de loep te nemen. Hoe goed zijn privécomputers en thuisnetwerken van personeel beschermd? Om een wifi-verbinding écht goed te beveiligen, is het verstandig om een VPN te gebruiken. 

Inmiddels zal de thuiswerkplek van veel werknemers goed ingericht zijn met een bureau, goede computer en een comfortabele stoel. Maar niet alleen ergonomisch werken is belangrijk als het gaat om een geschikte thuiswerkplek. Ook veilig werken mag zeker niet worden overgeslagen.

 

Hoe werk je veilig?

En veilig werken bereik je niet met alleen een computer met firewall en virusscanner. Dat is natuurlijk een goede basis voor het signaleren en tegenhouden van kwaadwillenden, maar biedt geen volledige bescherming.

Om het wifi-netwerk van thuiswerkend personeel goed te beschermen, is het verstandig een VPN in te schakelen. Zo’n Virtual Private Network zorgt ervoor dat alle bedrijfsdata, documenten en dossiers beveiligd worden.

 

Wat doet een VPN?

Misschien heb je al eens van de term VPN gehoord. Een VPN-verbinding is een internetverbinding die jouw dataverkeer via een extra server naar zijn eindbestemming stuurt. Die extra server doet het beveiligingswerk.

Als je een VPN inschakelt, kun je zelf kiezen via welke extra server jouw internetverkeer loopt. Zo kun je met een server verbinden die in Parijs staat. Voor andere internetgebruikers en computerprogramma’s lijkt het dan alsof je vanuit Parijs aan het internetten bent. Bovendien worden gegevens versleuteld, waardoor het niet zomaar uit te lezen is wat je het internet op stuurt.

 

Voordelen van thuiswerken met een VPN

Thuiswerken met een VPN heeft meerdere voordelen. Met een zakelijke VPN kun je bijvoorbeeld een intern netwerk aanleggen waarmee het hele bedrijf verbinding kan maken. Dit zorgt ervoor dat iedereen dezelfde documenten en programma’s kan gebruiken zoals zij dat van hun computer op kantoor gewend zijn.

Een ander voordeel van een VPN is dat je gemakkelijker kunt samenwerken. Als je een VPN ingeschakeld hebt, kun je samen werken aan het document dat via het netwerk bereikbaar is. Daardoor wijkt thuiswerken minder af van samenwerken op kantoor dan zonder een VPN.

 

Een VPN kiezen voor zakelijk gebruik

Om de juiste VPN te kiezen voor zakelijk gebruik, is het verstandig om je te verdiepen in de verschillende opties. Er zijn veel verschillende aanbieders op de markt, met ieder weer hun eigen expertise. Waar de ene VPN-provider uitblinkt in beveiligingsmaatregelen, kenmerkt de andere aanbieder zich door een hoge internetsnelheid.

Bedenk dus goed wat je belangrijk vindt aan een VPN voordat je je keuze maakt. VPNGids testte veel VPN’s en schreef over iedere aanbieder een uitgebreide beoordeling. Weet je niet waar je moet beginnen, bekijk dan vooral eens de verschillende VPN reviews.

Leave a Reply