Algemeen

Veranderingen voor zzp’ers per 1 januari 20202 min lezen

By 9 januari 2020 No Comments

Ondernemers krijgen vanaf 1 januari 2020 te maken met nieuwe wetten en regels. Wil jij weten wat er voor zzp’ers verandert? Bekijk dan snel dit handige overzicht. En heb je hulp nodig bij je aangifte? Vergelijk dan vrijblijvend 4 belastingadviseurs via onze website.

We hebben de belangrijkste wetswijzigingen voor je op een rij gezet.

1. Tarieven inkomstenbelasting wijzigen

De 3 verschillende tarieven die we nu hebben voor de inkomstenbelasting, worden in 2020 vervangen door 2 tarieven. Valt je totale inkomen in 2020 onder € 68.507? Dan geldt het basistarief van 37,35%. Inkomen boven die grens valt in het toptarief van 49,5%.

2. Zelfstandigenaftrek omlaag

Met de zelfstandigenaftrek verlaag je de winst en betaal je minder inkomstenbelasting. Maak jij gebruik van de aftrekmogelijkheid? Of ben je van plan er komend jaar gebruik van te maken? Houd er dan rekening mee dat de zelfstandigenaftrek vanaf 2020 van € 7.280 naar € 5.000 per jaar gaat in 2028.

3. Nieuw btw-id voor eenmanszaken

Sta jij bij KVK ingeschreven met de rechtsvorm eenmanszaak? Dan heb je het nieuwe btw-id van de Belastingdienst al ontvangen. Uit dit nieuwe nummer is je Burgerservicenummer (BSN-nummer) niet meer te herleiden, waardoor het nummer minder fraudegevoelig is.

Vanaf 1 januari 2020 moet je het nieuwe nummer gebruiken en vermelden op je facturen en website. Het oude btw-nummer blijf je ook nog gebruiken. Dit heet vanaf nu het omzetbelastingnummer. Je gebruikt het voor je onderneming als je met de Belastingdienst communiceert.

4. Bijstandsregeling Bbz verandert

Heb jij financiële ondersteuning nodig en wil jij een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)? Vanaf 1 januari 2020 word dat makkelijker.
De bijstandsregeling is voortaan alleen een tijdelijke ondersteuning van ondernemers met een levensvatbaar bedrijf. Nu kunnen ondernemers vanaf 55 jaar met een niet levensvatbaar bedrijf door de regeling namelijk nog doorgaan tot aan hun pensioengerechtigde leeftijd. Terwijl het doel van de regeling is dat je doorgaat met je bedrijf totdat je de bijstandsverlening niet meer nodig hebt. Vanaf 1 januari 2020 wordt deze mogelijkheid afgebouwd.

5. Bijtelling elektrische auto van de zaak stijgt

Heb jij een auto van de zaak? En rijd jij daarmee meer dan 500 kilometer privé? Dan betaal je hierover een percentage van de catalogusprijs als belasting: de bijtelling. Dit geldt ook voor elektrische auto. Op 1 januari 2020 gaat de bijtelling omhoog van 4% naar 8%. Is de catalogusprijs hoger dan € 45.000? Dan geldt over het meerdere 22% bijtelling (dit was vanaf € 50.000). Na 2020 stijgt het bijtellingspercentage verder. Vanaf 2025 geldt de motorrijtuigenbelasting en aanschafbelasting ook voor een elektrische auto.
Toch zijn elektrische auto’s van de zaak de komende jaren fiscaal aantrekkelijker dan zakelijke auto’s die op benzine of diesel rijden.

6. Overige wetswijzigingen voor zzp’ers

De kleineondernemersregeling (KOR) in de btw-regelgeving verandert per 1 januari 2020. In plaats van een belastingvermindering komt er een btw-vrijstelling. Deze kun je gebruiken als je omzet onder de 20.000 euro blijft.

 

Taxi bedrijven krijgen geen bpm meer terug. Hierdoor krijgt de taxibranche een prikkel om minder vervuilende taxi’s en taxibusjes te kopen.

 

Wil je meer weten over aankomende wetswijzigingen? Alle wetswijzingen staan op Ondernemersplein.nl

 

Op zoek naar belastingadvies op maat? Vergelijk 4 belastingadviseurs uit jouw buurt >

Leave a Reply