Algemeen

Verbruik duurzame energie in de lift1 min lezen

By 26 mei 2016 No Comments

Er is een lichte stijging zichtbaar in het verbruik van biomassa en windenergie. Dat blijkt uit de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De afgelopen drie jaar is het verbruik uit hernieuwbare bronnen steeds licht gestegen. Zo was in 2013 het totale verbruik 4,8 procent en in 2015 is dit gestegen tot 5,5 procent.

Met name de aardwarmte, wind-, zonne- en bodemenergie zijn populaire bronnen. Biomassa is marginaal gestegen, dit is de factor die de totale toename van de bronnen heeft beperkt.

Het energieverbruik uit zon, wind en aarde is gemiddeld met 21 procent toegenomen. Het totale energieverbruik is ook gestegen, waardoor de goeie door hernieuwbare bronnen ook enigszins beperkt is gebleven.

Warmte, elektriciteit en vervoer

Het grootste gedeelte van de hernieuwbare bronnen wordt ingezet voor warmte. Dit is ongeveer de helft van het totaal, 40 procent wordt ingezet voor elektriciteit en slechts 10 procent voor vervoer. Met name het bedrijfsleven en bij afvalverbrandingsinstallaties is er groei zichtbaar in het gebruik van biomassa om te verwarmen. Biomassa is met 70 procent dan ook de grootste bron van hernieuwbare energie.