Algemeen

Verkoop onderneming vaak geen vetpot1 min lezen

By 10 april 2017 No Comments

Ondernemers die hun bedrijf willen verkopen, kunnen zich meestal niet rijk rekenen. Veel ondernemers schenken een bedrijf aan hun kinderen.

Vermogensbeheerder ABN Amro MeesPierson hield een enquête onder 400 directeur-grootaandeelhouders (dga’s) waaruit bleek dat twee op de tien deelnemers uiterlijk begin 2019 afstand wil doen van hun bedrijf.

De helft van deze ondernemers is van plan het bedrijf schenken of met korting te verkopen aan de kinderen. De andere helft is van plan het bedrijf op te heffen. Als reden hiervoor wordt vaak de veranderende vraag in de markt aangegeven.
Wanneer een ondernemer zijn bedrijf overdraagt aan een volgende generatie, kan dat fiscaal voordelig zijn. 

Fiscaal voordeel
Een geschikte bedrijfsopvolger is lastig te vinden. En wanneer deze niet de financiële middelen heeft om de overname volledig te bekostigen, kan de ondernemer/dga ook besluiten een korting te geven op de koopsom. Ook dit kan fiscaal aantrekkelijk zijn. 

Als bestemmingen voor het geld dat de verkoop van het bedrijf opbracht worden genoemd: aanvulling op het pensioen, financiering van een woning, aanschaf van een auto, boeken van een vakantie, beleggen, aan de kinderen geven of een schenking doen aan goede doelen.