Algemeen

Voorlopig zitten we nog aan de Wet DBA vast2 min lezen

By 26 juli 2018 augustus 2nd, 2018 No Comments

De Wet DBA is pas enkele jaren geleden geïntroduceerd als vervanging voor de VAR-verklaring. Toch werd al snel veel kritiek op de nieuwe wet geuit. Inmiddels zijn we zelfs zover dat er een nieuwe wet gaat komen, welke de Wet DBA weer zal gaan vervangen. Maar voor iedere ondernemer gaat er voorlopig nog weinig veranderen.

De vervanger van de Wet DBA zal nog langere tijd op zich laten wachten. Tot in ieder geval 1 januari 2020 blijft de Wet DBA geldig. Vanaf 1 juli dit jaar is de overheid zelfs achter bedrijven die misbruik maken van schijnzelfstandigheid aangegegaan. Dit alles met het oog om het aantal schijnzelfstandigen in Nederland te verlagen.

Het probleem van schijnzelfstandigen

Bij schijnzelfstandigen spreekt de overheid over personen die niet als medewerker worden ingehuurd maar juist als zelfstandige. Hiermee kan een bedrijf de sociale lasten ontkomen, waardoor het inhuren van nieuwe arbeidskrachten aanzienlijk goedkoper wordt.

Dit is ook de voornaamste reden dat de Wet DBA in eerste instantie is ingevoerd. Het zou het aantal schijnzelfstandigen verlagen. Echter lijkt het erop dat juist het tegenovergestelde is gebeurd: het is voor steeds meer bedrijven duidelijk geworden dat zij de optie hebben iemand als zelfstandige in te huren en niet als medewerker. Dit alles om de sociale lasten te verlagen, wat uiteindelijk ook tot minder geld voor de overheid leidt.

De afgelopen jaren is Deliveroo tot een van de belangrijkste voorbeelden van bedrijven die gebruik maken van schijnzelfstandigheid uitgegroeid. Zij huurden jongeren, van minimaal 18 jaar, in als fietsers voor hun koeriersdienst. Dit deden zij echter niet met vaste contracten, maar juist door een samenwerkingsverband te sluiten waarbij de fietser als zelfstandige aan het werk ging.

Hoe gaan we nu verder?

Veel zelfstandigen en bedrijven zitten al lange tijd te wachten tot er meer duidelijkheid komt over de Wet DBA. Er is nog steeds veel onduidelijkheid over de wet en veel ondernemers hebben geen idee wat zij de komende jaren kunnen verwachten.

Zo worden overtredingen van de wet sinds 1 juli scherper in de gaten gehouden, maar is er nog weinig duidelijk over wat deze maatregelen nu zijn, of er boetes worden uitgedeeld en wanneer een bedrijf nu echt misbruik maakt van de schijnzelfstandigheid.

Minister Koolmees is uiteindelijk verantwoordelijk voor de vervanger van de Wet DBA, maar ook de minister heeft nog geen duidelijkheid gegeven wat er vanaf 1 januari 2020 gaat veranderen.

Voorlopig zitten ondernemers dus nog aan de Wet DBA vast en is het onzeker wat er in ieder geval tot aan 1 januari 2020 gaat gebeuren.

Leave a Reply