Algemeen

Vrouwelijke ZZP’ers met kind krijgen compensatie1 min lezen

By 18 oktober 2017 No Comments

Vrouwelijke ZZP’ers die tussen 2005 en 2008 moeder zijn geworden, krijgen toch compensatie. In 2005 werd het recht op de zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor vrouwelijke ZZP’ers geschrapt, waardoor de ZZP’ers hier geen aanspraak meer op konden maken.

Nog geen drie jaar later is er door de Nederlandse overheid een nieuwe regeling opgesteld, waarbij vrouwelijke ZZP’ers op dat moment wel weer aanspraak konden maken op de zwangerschaps- en bevallingsuitkering.

 

Een grote groep vrouwelijke ZZP’ers viel buiten de boot en kreeg tussen 2005 en 2008 daarom geen uitkering. Daar was een groot aantal vrouwelijke ZZP’ers het niet mee eens. Zij stapten naar de rechter om toch gecompenseerd te worden.

 

Positieve uitspraak voor vrouwelijke ZZP’ers

De rechter gaf de groep vrouwelijke ZZP’ers gelijk: de Nederlandse overheid moet deze vrouwen daarom compenseren over de periode tussen 2005 en 2008.

 

Vrouwen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen, mogen nu aanspraak maken op deze compensatie. Dit wordt niet door de Nederlandse overheid zelf gedaan, de vrouwelijke ZZP’ers moeten zich zelf melden bij het UWV om deze compensatie uitgekeerd te krijgen