Algemeen

VVD stelt: ‘Geen boetes voor afgekeurde zzp-contracten’2 min lezen

By 12 september 2016 No Comments

‘Ondernemers die de nieuwe zzp-wet overtreden mogen geen boete krijgen zolang de onzekerheid over de toepassing voortduurt’, aldus VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Hij eist van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën (ook VVD) een opschorting voor onbepaalde tijd.

‘Totdat de puinhoop is opgeruimd zijn boetes uitgesloten’, zegt Zijlstra afgelopen vrijdag op een bijeenkomst voor ondernemers in Den Haag. ‘En als het niet op korte termijn is opgelost moeten we die vermaledijde DBA maar schrappen en iets anders verzinnen of teruggaan naar de VAR.’ D66 roept al langer dat de nieuwe wet moet worden ingetrokken.

Stress rond DBA

Op 1 mei werd de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) de vervanger van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). De VAR voldeed niet omdat er misbruik van gemaakt zou worden en zou leiden tot schijnzelfstandigheid onder zzp’ers.

De chaos rond de toepassing van de nieuwe wet blijkt uit het hoge aantal afwijzingen door de fiscus en de trage behandeling ervan. Van de 4500 ter toetsing voorgelegde modelovereenkomsten, waren er per 1 augustus slechts 370 goedgekeurd en ruim 1000 afgewezen, nog eens ruim 1100 inzenders trokken zich terug. Op de rest was nog geen antwoord. Wiebes gaf vorige week toe dat het gemiddeld elf weken duurt, in plaats van de eerder toegezegde zes weken, voordat een modelovereenkomst is beoordeeld.

Wiebes in het nauw

Zijlstra wil dat Wiebes toezegt dat er geen boetes geheven worden tot de wet DBA naar behoren functioneert. De Belastingdienst hanteert een overbruggingsjaar tot mei 2017 waarin coulant wordt opgetreden.

Wiebes werd eerder deze week naar de Tweede Kamer geroepen om vragen te beantwoorden naar aanleiding van de gepubliceerde cijfers. Volgens de bewindsman moeten zzp’ers en opdrachtgevers zich niet uit het veld laten slaan door ‘spookverhalen’ over de toepassing van de DBA. Hij belooft deze week een uitgebreide rapportage te presenteren over de implementatie van de Wet DBA.

Wet Werk en Zekerheid

Gespierde taal werd ook gebezigd over de WWZ, premier Rutte (VVD) zei letterlijk: ‘Ik erken onmiddellijk dat er kanttekeningen bij te plaatsen zijn, maar verder dan dat ga ik niet’, zei hij. ‘Anders heb ik morgen een kabinetscrisis.’

Lees het volledige artikel van Alexander Weissink op fd.nl