Algemeen

Waar komt de groene stroom voor jouw onderneming vandaan?2 min lezen

By 15 november 2017 No Comments

De afgelopen decennia wordt steeds meer zonne- en windenergie opgewekt en steeds meer consumenten geven de voorkeur aan groene energie. Alleen waait het niet altijd, en in Nederland kunnen we ook niet iedere dag op de zon rekenen.

De afgelopen decennia wordt steeds meer zonne- en windenergie opgewekt en steeds meer consumenten geven de voorkeur aan groene energie. Alleen waait het niet altijd, en in Nederland kunnen we ook niet iedere dag op de zon rekenen.

Het begint allemaal bij het energienet

Alle energie komt van het energienet naar jouw bedrijf of huis. De energie op het energienet komt uit verschillende energiebronnen, zoals windmolens, kolencentrales, watercentrales en zonneparken. De energie op het energienet is dus een mix van groene en grijze energie. Je merkt op kantoor, in je winkel of bedrijf of thuis niet of er groene of grijze energie uit het stopcontact komt.

Er is altijd voldoende energie in Nederland

Er is altijd voldoende energie beschikbaar is voor iedereen. Als jij bijvoorbeeld op kantoor een lamp aandoet, moet er evenveel energie op het energienet bijkomen als dat eraf gaat. En dit geldt zo voor al het energieverbruik in Nederland: de energie die van het energienet afgaat, moet hetzelfde zijn als de energie die erbij komt.  

 

Waarschijnlijk besef je dat het constant houden van het energienet complex is. Met een kolencentrale is dat eenvoudiger dan met zonne- of windenergie. Een kolencentrale kan altijd energie opwekken. Als het niet waait, wordt er geen windenergie opgewekt. En zonder zon wordt er minder zonne-energie opgewekt. Op het energienet is daarom altijd voldoende energie beschikbaar; een mix van grijze én groene energie die samen bij jou in het stopcontact worden geleverd.

Hoe groen is jouw energie van de zon en van de wind?

Er komt vanzelfsprekend niet letterlijk groene stroom uit het stopcontact, maar door zelf groene stroom af te nemen draag je wel bij aan de hoeveelheid groene energie die wordt opgewekt. Het energienet wordt groener doordat jij zelf een groen energiecontract afsluit. Hierdoor daalt ook direct de CO2-uitstoot, want er zijn minder kolencentrales nodig wanneer er meer energie uit duurzame alternatieven komt.

Met groen zit jij altijd goed

Als jij overstapt naar groene stroom, wordt het energienet steeds groener. En daarmee helpen we allemaal mee aan een beter milieu. MKB Belangen helpt jou graag om over te stappen naar een groen energiecontract, samen met duizenden andere Nederlandse bedrijven. Schrijf je direct in voor ons energiecollectief >>