Algemeen

Waarom alles ineens duurder wordt3 min lezen

By 24 mei 2018 juni 25th, 2018 No Comments

De prijs van alles, letterlijk alles, wordt op dit moment omhoog gesleurd: en dit gaat voorlopig niet veranderen. De oorzaak? De explosieve stijging van de olieprijs. Lees hier een korte uiteenzetting van oorzaak en gevolg, en wat dit voor u als ondernemer betekent.

In juni vorig jaar was de prijs van een vat olie 45 dollar. Deze week raakt die prijs de 80 dollar aan: bijna een verdubbeling in ongeveer elf maanden tijd. De oorzaken liggen ver buiten onze invloed: er is veel angst dat President Trump de wereldhandel ontwricht, handelsoorlogen liggen op de loer, nieuwe sancties tegen Iran (een olieproducent) en toenemende onrust in het Midden Oosten.

Wél binnen Nederland hebben we te maken met gasprijzen. Wij zijn een “gasland”: we hebben immers onze eigen gaswinning, waardoor we daarvoor niet afhankelijk zijn van wat er verder in de wereld gebeurt. Maar: die wordt goeddeels afgebouwd voordat de hele provincie Groningen instort, waardoor wij voor die brandstof ineens ook aangewezen zijn op de rest van de wereld.

 

We merken dit alles niet alleen zelf aan de benzinepomp, waar de prijs van een liter Euro Loodvrij richting de twee euro gaat. Want “olie” is een grondstof in vrijwel ieder product, zelfs van bijna iedere dienst.

Paprika’s worden duurder als de rekening voor het verwarmen van de kassen hoger wordt. Maar de vrachtwagen die de paprika’s vervolgens moet vervoeren heeft ook een hogere dieselrekening van A naar B. En de groenteboer heeft een hogere energierekening voor zijn koeling en zelfs simpelweg voor de verlichting van zijn zaak.

Uiteindelijk wordt alles geraakt. Metaal wordt duurder als de productieproces duurder wordt. Plastic wordt gemaakt van olie. Het café op de hoek gaat uiteindelijk meer betalen voor de inkoop van koffiebonen als alles in de keten een fractie duurder wordt. En hoe dan ook, moet die prijs door iemand betaald worden…

 

U bent ondernemer, en u zit ergens in de productie- of dienstenketen. Ieder bouwvakker merkt dat bouwmaterialen duurder worden. Iedere loodgieter merkt dat de brandstofrekening van zijn bestelbus hoger is. Iedere kapper merkt dat zijn gas- en lichtrekening hoger wordt. Ook u gaat de gevolgen voelen, voor zover u dat al niet doet.

 

Het is belangrijk om je als ondernemer bewust te zijn van wat er gebeurt. Een verdubbeling van de olieprijs betekent niet dat inééns álles twee keer zo duur wordt. Het is een geleidelijk proces, maar het gebeurt wel degelijk. Houd dit goed in de gaten, en zorg ervoor dat u tijdig uw eigen prijzen aanpast aan de oplopende inkoopprijzen. Wij hebben al vaak genoeg gezien dat ondernemers er moeite mee hebben om hun prijzen te verhogen, zelfs als ze zelf echt duurder moeten inkopen. U hoeft hier niet bang voor te zijn: mensen kijken hier echt niet van op, en hebben er begrip voor als u het duidelijk uitlegt.

 

Onze energie-inkopers (wij kopen wekelijks energie in voor onze energiecollectieven) hebben de marktprijs voor gas en stroom met bijna 26 procent zien stijgen in 2018. Heeft u uw energietarieven nog niet vastgezet, of loopt uw contract bijna af? Leg dan zo snel mogelijk uw energietarieven vast, want iedere dag dat u wacht, kost geld!

Bekijk nu direct ons nieuwe energiecollectief >>