Algemeen

Waarom de Brexit iedere ondernemer kan treffen2 min lezen

By 14 september 2018 No Comments

Op 23 juni 2016 stemde een meerderheid van de inwoners van Groot-Britannië voor de Brexit; vanaf 31 december wordt deze overgang permanent ingevoerd. Dit heeft ook impact op Nederlandse ondernemingen, in veel gevallen ook wanneer je in eerste instantie denkt dat het jou niet direct zal treffen.

Enkele logische gevolgen van de Brexit zijn een lager aantal inwoners uit Groot-Brittannië dat naar Nederland verhuist (expats), hogere kosten voor de handel met deze landen en ook langere processen om daadwerkelijk te mogen handelen.

Deze nieuwe maatregelen zullen vooral grote ondernemingen treffen, zul je verwachten. Maar uiteindelijk treft het ook vrijwel iedere Nederlandse ondernemer. Want als leverancier voor middelgrote en grote bedrijven doe je zaken met bedrijven die wel grote gevolgen van de nieuwe maatregelen zien.

En daar kun jij dus ook door getroffen worden, want de marges van jouw klanten worden verlaagd waardoor zij meer kosten betalen om te handelen. Als jij op dit moment klanten hebt die vooral met Groot-Brittannië handelen dan kan dit dus een flinke invloed hebben op jouw omzet, want zij zullen lagere budgetten hebben om aan leveranciers te spenderen.

Maar hoe groot is de impact?

De Nederlandse overheid heeft al vanaf het moment dat bekend werd dat de Brexit doorging informatie verschaft aan Nederlandse ondernemingen. Groot-Brittannië is een belangrijke handelsland voor Nederland waardoor het belangrijk is dat wij ons als land goed voorbereiden op de nieuwe maatregelen.

Daarom heeft de Rijksoverheid een speciale campagne opgezet waarmee bedrijven direct een duidelijk inzicht krijgen in de veranderingen die gaan spelen op het moment dat de Brexit op 31 december 2020 wordt doorgevoerd.

Zo kunnen bedrijven, en ook kleinere ondernemingen, beter inspelen op de toekomstige veranderingen. Deze veranderingen kunnen uiteindelijk een verrassende invloed op jouw omzet hebben. Daarom raadt de Rijksoverheid iedere ondernemer aan om de vragenlijst in te vullen, zodat er direct duidelijkheid verkregen kan worden over de impact die de Brexit op de onderneming heeft.

Doe de Brexit Impact Scan

Via de website van Regelhulp Voor Bedrijven (RVO) kunnen ondernemers eenvoudig en snel een vragenlijst invullen en zo achterhalen welke problemen er mogelijk voor kunnen komen vanaf 31 december 2020.

Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 5 minuten en geeft hierna direct duidelijkheid over de impact die de Brexit op jouw onderneming kan hebben. Je kunt de vragenlijst hier invullen >>

Leave a Reply