Algemeen

Waarom jij deze zomer kort of niet op vakantie gaat2 min lezen

By 9 augustus 2018 No Comments

Steeds minder ondernemers kiezen ervoor om gedurende de zomerperiode op vakantie te gaan. Ondernemers die wel op vakantie gaan kiezen er juist voor om ook op vakantie gewoon te werken.

Het wordt in de ondernemerswereld steeds normaler om ook gedurende de vakantieperiode door te werken. De zomer is voor veel bedrijven een ideaal moment om te werken aan groei. Door gedurende de zomermaanden door te werken, stagneert de groei niet en kunnen de vruchten hiervan later in het jaar geplukt worden.

Maar voor een deel van de ondernemers is het ook noodzakelijk om gedurende de zomer door te werken. Het is voor hen niet mogelijk om vrij te nemen. Dit geldt vooral voor zelfstandigen.

Meer werkende ondernemers stimuleert de economie

Doordat de vakantieperiodes van ondernemers langzaam wegvagen, wordt de Nederlandse economie aanzienlijk gesteund. Veel ondernemers zijn gedurende deze maanden gewoon op kantoor of werken vanaf hun laptop en smartphone vanaf hun vakantiebestemming. En dat heeft positieve gevolgen.

Dit wordt ook wel vergeleken met het netwerkeffect waar bedrijven zoals Facebook en LinkedIn groot mee zijn geworden. Als één ondernemer ervoor kiest om door te werken, gebeurt er weinig – er zijn geen connecties. Wanneer twee ondernemers doorwerken, bestaat er al één verbinding. Bij drie ondernemers zijn dat alweer drie verbindingen. Vier ondernemers zorgt alweer voor 6 verbindingen. En al deze verbindingen zijn nieuwe kansen om zaken met elkaar te doen.

Het loont dus om gedurende de zomer door te werken, indien de mensen waar jij zaken mee doet gedurende de zomerperiode ook doorwerken. Dit netwerkeffect breidt zich aanzienlijk uit.

Op vakantie gaan allang niet meer zo populair

Enkele jaren geleden was het voor ondernemers normaal om gedurende de zomerperiode één of meerdere momenten te pakken om op vakantie te gaan. Vandaag de dag zijn we echter zo actief verbonden met ons bedrijf, bijvoorbeeld via het internet, dat je er eigenlijk niet omheen kan om toch te gaan werken.

Tijdens die wandeltocht in de bergen bekijk je toch even de laatste e-mails. Dat Whatsapp-bericht van jouw klant wordt toch gelezen. En als je in de ochtend bij het zwembad van het hotel ligt, kun je toch even de tijd nemen om alle belangrijke updates van jouw bedrijf en jouw klanten door te nemen.

De momenten van rust die ondernemers gedurende de zomer in hun jaar planden, zijn daarom ook niet meer zo rustig als zij vroeger waren. De spreekwoordelijke deur wordt niet achter de ondernemer dicht getrokken maar wordt juist opengelaten om nieuwe kansen te benutten die direct of later in het jaar winst op kunnen leveren.

Vorig jaar zagen we hetzelfde

In 2017 deed MKB Belangen onderzoek naar de vakantieperiode onder ondernemers. Vorig jaar ging bijna 30% van de ondernemers niet op vakantie in de zomermaanden. Daarbij checkte 90% van de ondernemers vorig jaar zijn/haar e-mail toen zij op vakantie waren.

Slechts 6% van de ondernemers geeft aan gedurende hun vakantieperiode helemaal niet bereikbaar te zijn. Daarbij geeft 40% van de ondernemers aan zakelijke telefoontjes direct aan te nemen tijdens hun vakantie.

Leave a Reply