Algemeen

Wanneer ben je als zelfstandige toe aan personeel?2 min lezen

By 13 maart 2018 No Comments

Er komt een moment voor jouw onderneming waarbij jij het werk zelf niet allemaal meer aankunt. Klanten verwachten meer, je haalt meer opdrachten binnen en de maandelijkse omzet stijgt iedere maand.

Op een gegeven moment kun je er niet meer omheen: er is externe hulp nodig om te zorgen dat je jouw klanten op de beste manier kunt voorzien van de producten en diensten die jij levert.

 

Toch twijfelt een groot deel van de zelfstandigen nog om externe hulp in te schakelen. Vooral de kosten spelen hierin mee, maar ook onderdelen zoals ziekteverzuim en vakantiedagen houden de gemiddelde zelfstandige tegen.

 

Is de tijd rijp om iemand aan te nemen?

De meeste zelfstandigen wachten te lang voordat zij externe hulp inschakelen. Zonde, want dat houdt al snel in dat zij gedurende die periode zelf meer uren moeten draaien terwijl er ook hard gewerkt moet worden om iemand te vinden.

 

Het is voor veel zelfstandigen dan ook handig om al naar personeel te zoeken op het moment dat 90% van de tijd gevuld is en er op korte termijn nieuwe klanten aankomen. Tenslotte wil je als zelfstandige wel de zekerheid hebben dat je de nieuwe medewerker kunt betalen.

 

Daarbij moet je als zelfstandige ook zeker zijn dat de omzet de komende maanden vaststaat of dat je in ieder geval een buffer hebt om eventuele tegenslagen – zoals het verliezen van een grote klant – op te vangen.

 

Moet je direct iemand full-time aannemen?

Als zelfstandige ben je natuurlijk niet verplicht iemand direct voor 40 uur per week aan te nemen. In plaats daarvan kun je ook een part-timer aannemen, iemand die enkele uren per week werkt om het extra werk op te vangen.

 

Dit wordt door veel zelfstandigen al gebruikt om tijdelijke opdrachten op te vangen, bijvoorbeeld wanneer een klant plotseling voor een nieuw project veel meer uren nodig heeft. Het is voor zelfstandigen dan ook niet altijd nodig om direct een werknemer aan te nemen.

 

Kan het ook op andere manieren?

Voor zelfstandigen zijn er ook nog andere manieren om extra werk op te vangen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om andere zelfstandigen in te huren. Hiermee kun je niet alleen jouw dienstenaanbod uitbreiden, maar ook voorkomen dat je zelf 70 tot 80 uur moet werken om jouw klanten op optimale wijze te voorzien.