Algemeen

Wat de nieuwe wet betaaltermijn voor MKB en ZZP’ers betekent2 min lezen

By 10 juli 2017 No Comments

Vanaf 1 juli is de nieuwe wet betaaltermijn voor het MKB officieel ingegaan. In deze wet is opgenomen dat de betaaltermijn van een factuur op maximaal 60 dagen mag liggen. Volgens deskundigen biedt dit een sterke nieuwe voorwaarde voor de MKB’ers en ZZP’ers in Nederland. Zo leidt deze nieuwe wet onder andere tot minder liquiditeitsproblemen bij deze bedrijven.

Deze wet gaat direct in bij nieuwe contracten. Wanneer er sprake is van een contract dat al getekend is, zullen beide partijen dit voor 1 juli 2018 moeten wijzigen. Grote bedrijven die de wet overtreden na 1 juli 2018 zullen te maken krijgen met een betaaltermijn van 30 dagen in plaats van 60 dagen. Hier mogen MKB’ers en ZZP’ers acht procent rente aan toevoegen.

 

Voordelen voor MKB en ZZP

Deze nieuwe wet brengt talloze voordelen met zich mee voor MKB’ers en ZZP’ers. In de afgelopen tien jaar is het regelmatig voorgekomen dat een bedrijf haar faillissement heeft moeten aanvragen omdat grote bedrijven de afgesproken betaaltermijn ruim hebben overschreden. Met de nieuwe wet kunnen bedrijven nog gemakkelijker voor grote concerns en bedrijven werken en lopen zij minder risico op betaalachterstanden.

 

Deze faillisementen leiden keer op keer tot economische problemen. Dit houdt de economische groei van Nederland op sommige vlakken dan ook tegen. Initiatieven zoals Betaalme.nu zijn al actief bezig om de gemiddelde betaaltermijn van grote bedrijven te verlagen. Grote bedrijven zoals NS, Gemeente Rotterdam en de Kamer van Koophandel nemen deel aan dit initiatief.

 

Uiteindelijk moet het Nederlandse bedrijfsleven zich samen met de politiek sterk maken om de betaaltermijn nog verder te verlagen. Betaalme.nu heeft hiervoor een termijn van 30 dagen opgesteld en zet zich actief in om nog meer bedrijven bij het initiatief aan te sluiten. Hier zal in de nabije toekomst dan ook veel verandering in plaatsvinden.