Algemeen

Wat iedere MKB-ondernemer moet weten over het regeerakkoord2 min lezen

By 12 oktober 2017 No Comments

Rutte III wordt het nieuwe kabinet, en dit nieuwe kabinet brengt weer een aantal wettelijke veranderingen met zich mee. Als MKB-ondernemer is het van belang om altijd op de hoogte te zijn van de nieuwste wetswijzigingen.

Het nieuwe kabinet lijkt zeer voordelig voor het MKB. Er worden een aantal wijzigingen in de belastingen en toeslagen doorgevoerd, maar ook een aantal wijzigingen die invloed hebben op jouw personeel. Wij zetten de veranderingen voor jou op een rij:

 

De regeldruk wordt verlaagd

Bedrijven in het MKB die opdrachten voor de Nederlandse overheid willen uitvoeren, moeten aan ontzettend veel regels voldoen. Deze opdrachten hebben een groot pakket met eisen. Het nieuwe kabinet zal de MKB-toets aan de bedrijfs-effectentoets toevoegen, om te controleren of bedrijven de juiste capaciteit hebben om aan deze eisen te voldoen.

 

Het ontslagrecht wordt versoepeld

Het wordt voor bedrijven eenvoudiger om medewerkers te ontslaan. Bedrijven kunnen via de rechter een beëindiging van het arbeidscontract aanvragen wanneer de wettelijke gronden voor het ontslag niet voldoen.

 

Er komt een overbruggingsregeling

Bedrijven binnen het klein MKB (met minder dan 25 werknemers) krijgen de mogelijkheid om gebruik te maken van de overbruggingsregeling. Wanneer een werknemer wordt ontslagen, en de onderneming de transitievergoeding niet kan voldoen, kan aanspraak gemaakt worden op deze regeling.

 

De vennootschapsbelasting wordt verlaagd

Over de eerste €200.000 moet op dit moment nog 20% belasting betaald worden. Tot aan 2021 wordt dit percentage stapsgewijs verlaagd. Er liggen plannen klaar om het belastingtarief vanaf 2021 te verlagen naar 16%.

 

De winst boven de €200.000 wordt nu belast met 25%. Dit tarief zal ook tot en met 2021 in stappen worden verlaagd. Dit tarief zal vanaf 2021 dalen naar 20%.

 

Het verhogen van de eerste box, naar €350.000 in plaats van €200.000, zal worden geschrapt. De grens blijft ook na 2017 gewoon op €200.000 liggen.

 

Loondoorbetaling bij zieke werknemers wordt verkort

Voor ondernemers met minder dan 25 werknemers, wordt de loondoorbetaling verkort naar één jaar in plaats van twee. Dit zal het voor ondernemers eenvoudiger moeten maken om nieuw personeel aan te nemen.

 

Kleine werkgevers zullen wel een kleine premie moeten betalen, om te zorgen dat het UWV de kosten voor de loondoorbetaling van het tweede jaar deels kan financieren. De werknemer zal nog steeds aanspraak hebben op een ontslagvergoeding.