Algemeen

Wat kost een eerste medewerker voor jouw onderneming?2 min lezen

By 20 augustus 2018 No Comments

Steeds meer zelfstandige ondernemers kiezen ervoor om een eerste medewerker aan te nemen. Toch is nog niet direct duidelijk wat een eerste medewerker je in totaal gaat kosten. Vaak worden belangrijke kostenposten van de nieuwe medewerker niet berekend.

Apollo deed onderzoek naar de kosten van een eerste medewerker. Zij onderzochten start-ups en scale-ups die recentelijk nieuwe medewerkers hebben aangenomen. Uit dit onderzoek kwamen diverse signalen dat niet iedere ondernemer zeker is wat een medewerker nu echt kost.

De extra kosten van een medewerker

Bij een nieuwe medewerker betaal je niet alleen salaris. En zijn ook belastingen en regelingen waar jij als ondernemer voor moet betalen. Zo betaal jij als ondernemer onder andere de premies werknemersverzekeringen, premies volksverzekeringen en een bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Deze laatste bijdrage betalen de meeste zelfstandige ondernemers op dit moment al voor zichzelf.

Daarbij betaal je 8% van het brutosalaris aan vakantiegeld (dit is overigens niet de dertiende maand, dit is een bonus die jij als werkgever juist nog als extra kunt uitkeren aan medewerkers). In Nederland geldt een speciaal belastingtarief voor het vakantiegeld en aanvullende bonussen zoals de dertiende maand. In totaal betaal je als werkgever dus ongeveer 30% bovenop het brutosalaris van de medewerker.

Maar dan ben jij er nog niet. Want een medewerker moet vanzelfsprekend ook materiaal hebben om te kunnen werken. Bij een kantoorbaan geldt in dat geval een bureau, computer/laptop, eventuele lunchkosten, een reisvergoeding en een telefoon met abonnement. Is de medewerker veel onderweg? Dan kan een auto van de zaak ook nog tot de kosten behoren.

Goed overwegen of je een nieuwe medewerker aanneemt

Het is niet voor iedere ondernemer financieel verantwoord om iemand aan te nemen. Daarom is het van belang om de kosten al ruim vooraf in kaart te brengen. Tijdens het onderzoek gaf een ondernemer aan dat hij niet op de hoogte was dat hij meer kosten moest maken dan op voorhand in kaart was gebracht.

Je wilt als ondernemer voldoende cashflow behouden om de kosten van jouw onderneming te dekken, jezelf een salaris uit te keren en ook door te kunnen groeien. In sommige situaties is het daarom beter om nog geen nieuwe medewerker aan te nemen.

Om ondernemers meer duidelijkheid te geven over de kosten van een eerste medewerker, heeft Apollo een speciale calculator waarmee jij een goed inzicht krijgt wat jij jaarlijks voor een nieuwe medewerker betaalt.

Leave a Reply