Algemeen

Wat moet je als ZZP’er doen als je langdurig ziek bent?2 min lezen

By 9 augustus 2018 No Comments

Het overkomt iedere zelfstandige weleens: je blijft langdurig ziek. Vervelend, want op deze manier kun je niet het werk uitvoeren dat jij graag aan jouw klanten levert. Doordat er veel zelfstandigen zonder AOV zijn, kan dit flinke financiële risico’s opleveren.

De eerste paar weken ga je als zelfstandige vaak gewoon door, je blijft doen wat jij al die tijd al gewend was te doen. Maar na verloop van tijd blijk je toch te moe om door te kunnen werken. Dit komt vaak juist doordat je ervoor kiest om door te werken terwijl het lichaam het eigenlijk niet aankan. De terugslag is dan veel erger.

Je loopt veel meer risico

Doordat je als zelfstandige even niet kan werken, loop je een aanzienlijk risico. Een zelfstandige ondernemer die een hersenschudding oploopt kan zomaar 6 maanden niet werken als het even niet meezit. Dat betekent ook 6 maanden geen inkomsten.

Als je als zelfstandige geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt, loop je dus die volledige 6 maanden jouw inkomen mis. En dat kan al snel grote financiële problemen opleveren. Jouw maandinkomen is nodig om jouw belangrijke kosten te dekken en als je maar voor 6 maanden een buffer hebt opgebouwd kan het voor grote problemen zorgen.

Zo bereid jij je goed voor

Het is voor veel zelfstandigen dan ook aan te raden om toch een AOV te overwegen. Bij een AOV draag je iedere maand een bedrag af en verzeker jij jouw inkomen gedurende periodes waarin jij niet kunt werken. Je ontvangt dan iedere maand het volledige of een deel van het inkomen dat jij iedere maand gewend bent te krijgen.

Dit scheelt een hoop stress gedurende de periode waarin jij moet herstellen en die stressverlaging zal gedurende die periode veel voor jou betekenen. Op deze manier kun jij veel sneller herstellen en loop je ook niet het risico dat de langdurige ziekte langer duurt dan nodig is.

Recentelijk lanceerde onze partner Yezzer het nieuwe initiatief CrowdSurance, waarmee zelfstandigen zich beter tegen arbeidsongeschiktheid kunnen verzekeren. Lees hier meer over Crowdsurance >>

Leave a Reply