Algemeen

Wat ondernemers moeten weten over verzekeringen2 min lezen

By 2 maart 2017 No Comments

Kleine zelfstandigen zijn vaak onterecht van mening dat verzekeren niet strikt noodzakelijk is. Dat is een grote denkfout. Juist deze groep ondernemers kan niet zonder verzekeringen die bepaalde risico’s uitsluiten. Maar om welke risico’s gaat dat dan?

Uit onderzoek van MKB Belangen blijkt dat ongeveer 70% van de kleine ondernemers bewust geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluit. De reden? Veel ondernemers vinden deze verzekeringen onbetaalbaar. Ook op andere vlakken zijn kleine ondernemers vaak onderverzekerd en hun pensioenopbouw blijft achter. Ongeveer 40% van de ondernemers is actief pensioen aan het opbouwen via een verzekeraar.

Er zijn verzekeringen waar je als ondernemer echt niet buiten kunt. Deze worden meestal wel afgesloten. Denk hierbij aan de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de bedrijfsautoverzekering. De autoverzekering is verplicht en hetzelfde geldt voor de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering in sommige branches.

Verzekeringspakketten voor ondernemers

Het is natuurlijk mogelijk om losse verzekeringen af te sluiten, maar makkelijker (en vaak voordeliger) is het om een door de verzekeraar samengesteld pakket te nemen. Hierin zitten de meest noodzakelijke verzekeringen vaak gerangschikt op branches. Een bouwbedrijf heeft namelijk een andere verzekeringsbehoefte dan een architectenbureau. In ondernemerspakketten zitten verzekeringen zoals:

• Gebouwenverzekering

• Inventaris- en goederenverzekering

• Aansprakelijkheidsverzekering

• Bedrijfsschadeverzekering

• Elektronica- en apparatuurverzekering

• Rechtsbijstandverzekering

De meeste grote verzekeraars bieden pakketten aan die afgestemd zijn op ondernemers in bepaalde branches. Meestal zit in zo’n pakket geen pasklare oplossing voor het verzekeren van arbeidsongeschiktheid en voor het opbouwen van pensioenkapitaal. Deze verzekeringen vragen dan ook om een andere benadering.

Hebben alle verzekeringen nut voor een kleine ondernemer?

Een aansprakelijkheidsverzekering, een gebouwenverzekering voor het bedrijfspand en een AOV zijn eigenlijk voor elke ondernemer belangrijk. Een elektronica- en apparatuurverzekering is voor een ondernemer minder noodzakelijk dan voor een administratiekantoor. Het blijft dus een kwestie van afwegen welke verzekeringen wel en niet zinvol zijn.

Welke verzekeringen zijn echt belangrijk?

Sommige risico’s zijn te overzien en kunt u als ondernemer voor eigen rekening nemen. Het niet verzekeren van de inventaris is een risico, maar als de inventaris niet veel waard is, is het een overweging deze niet te verzekeren.

Het aansprakelijkheidsrisico kan niemand zelf dragen. Stel, er wordt letselschade aangericht aan een klant. De claim kan in de honderdduizenden euro’s lopen. Dit risico moet dus verzekerd worden.

Hetzelfde valt ook te zeggen over het risico van arbeidsongeschikt raken. Een ondernemer die op dit moment veertig jaar is moet mogelijk nog dertig jaar werken. Bij arbeidsongeschiktheid is het niet te doen om de inkomstenderving voor een periode van dertig jaar op te vangen.

Het verzekeren gaat natuurlijk ten koste van de winst, maar het is wel noodzakelijk om risico’s af te dekken. Het kan fataal zijn voor een onderneming om niet verzekerd te zijn wanneer er een grote schade geleden wordt.