Algemeen

Wat ZZP’ers echt moeten weten over de fiscale jaarruimte3 min lezen

By 28 november 2017 No Comments

De gemiddelde ZZP’er kan er met duizenden euro’s op vooruit gaan als zij het pensioen beter regelen. Veel ondernemers hebben geen idee van de mogelijkheden om op lange termijn te sparen.

De fiscale jaarruimte biedt de mogelijkheid om nu al geld apart te zetten voor de toekomst. Een pensioenpotje voor de zelfstandige ondernemer dus, maar die wordt op dit moment door een groot deel van de ZZP’ers onderschat.

 

Kennis over fiscale jaarruimte loopt achter

De voornaamste reden voor het niet gebruiken van de fiscale jaarruimte ligt bij het feit dat er niet voldoende kennis bij zelfstandige ondernemers aanwezig is. Slechts een klein percentage van het totale aantal zelfstandigen geeft aan te weten waar de fiscale jaarruimte voor bedoeld is.

 

In het kort: de fiscale jaarruimte biedt belastingvoordeel op kapitaal dat een zelfstandige op dit moment al apart zet. De belasting die over dit bedrag wordt betaald zal aan de ondernemer worden geretourneerd. Daarbij betaalt een zelfstandige aanzienlijk minder belasting wanneer zij dit pensioengeld laten uitkeren.

 

Een laatste voordeel van de fiscale jaarruimte ligt bij de vermogensbelasting. Sparende zelfstandigen hoeven geen vermogensbelasting af te staan. Dit biedt een aanzienlijk voordeel op het totale spaargeld dat de ondernemer inlegt.

 

Waarom gebruiken ZZP’ers de fiscale jaarruimte niet?

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 90% van de zelfstandige ondernemers niet inziet wat het financiële voordeel van de fiscale jaarruimte inhoudt. Slechts een klein deel van de zelfstandigen geeft op dit moment aan dat zij hier rekening mee houden tijdens de belastingaangifte. Daarbij is er ook een deel van de ZZP’ers dat niet weet dat de fiscale jaarruimte bestaat, maar waarbij dit wordt opgevangen door de accountant of boekhouder.

 

Een groot deel van de ZZP’ers dat wel weet dat de fiscale jaarruimte bestaat, geeft aan dat zij geen idee hebben hoe zij dit moeten berekenen. Zonde, want het is een ontzettend eenvoudig te berekenen bedrag.

 

Via de volgende pagina van de Belastingdienst kunnen zelfstandigen de fiscale jaarruimte berekenen: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/hulpmiddel-lijfrentepremie-2016-en-daarna

 

Is de fiscale jaarruimte de moeite waard?

Als we kijken naar de verplichte belastingen voor zelfstandigen, in combinatie met de voordelen die zelfstandigen ontvangen, is al snel duidelijk dat het zeker loont om als zelfstandige de fiscale jaarruimte te gebruiken.

 

Uit diverse berekeningen is naar voren gekomen dat zelfstandigen tot maar liefst 60% extra spaargeld moeten inleggen om te compenseren dat zij de fiscale jaarruimte niet inzetten. Voor iedere €1.000 die een zelfstandige zonder de fiscale jaarruimte spaart, moet er dus €600 worden bijgelegd om hetzelfde bedrag aan spaargeld over te houden.

 

Hoe maak je gebruik van de fiscale jaarruimte?

Zelfstandigen die gebruik willen maken van de fiscale jaarruimte kunnen dit aangeven op de belastingaangifte voor 2017. Op de belastingaangifte kan worden ingevuld om welk bedrag het gaat. Zelfstandigen dienen dit zelf aan te geven, of in ieder geval door de eigen boekhouder/account te laten uitvoeren.

 

Vergeet voor de volgende belastingaangifte dan ook niet om slim gebruik te maken van de fiscale jaarruimte. Dit biedt een betere toekomst voor zelfstandigen wanneer zij nu al pensioen willen opbouwen. Bovendien kan het op termijn ontzettend veel extra pensioen opleveren.