Algemeen

We gaan allemaal veiliger digitaal ondernemen3 min lezen

By 10 september 2018 No Comments

Steeds meer ondernemers zijn actief bezig op het internet. Via social media houd je de ontwikkelingen van jouw bedrijf bij, je stuurt e-mails naar klanten en ook een website is onmisbaar in jouw digitale strategie.

Toch is er de laatste jaren duidelijk geworden dat deze digitale omslag ook enkele nadelen met zich meebrengt. Denk hierbij vooral aan cybercriminelen die proberen op e-mailaccounts in te loggen of databases van klanten proberen te stelen.

Laatste jaren veel problemen

Eerder dit jaar bleek al dat maar liefst 20% van het MKB te maken heeft met cyberaanvallen op de website of databases. Dit betekent dat criminelen proberen toegang te krijgen tot opgeslagen data over klanten, waaronder bijvoorbeeld inloggegevens van e-mailaccounts.

Dit brengt veel problemen met zich mee en ook de Nederlandse overheid is zich hiervan bewust. Daarom is er ook eerder dit jaar een speciaal portaal geopend waar ondernemers tips kunnen vinden over het verbeteren van hun cybersecurity: het Digital Trust Center.

Samen staan we sterker

Onderdeel van dit nieuwe portaal is de nieuwe mogelijkheid voor ondernemers om samen te werken naar een veilige digitale omgeving. Sinds de lancering van het portaal heeft de overheid onder andere bekend gemaakt dat er diverse investeringen (van maximaal één miljoen per investering) worden uitgekeerd om Nederlandse ondernemingen te stimuleren om mee te denken aan een veiliger internet in Nederland.

De initiatieven richten zich op diverse regio’s, maar het doel is om dit uiteindelijk over het gehele land uit te breiden. Denk aan een project dat nu de haven van Amsterdam beter moet beschermen op internet, maar dat ook in Rotterdam uitgerold kan worden zodra het project succesvol is afgerond.

Door samen te werken kunnen we als ondernemers een veiliger internet creëren, waarbij de gegevens van onze klanten beter worden beschermd. Daarbij zijn wij ook zelf beter beschermd tegen identiteitsfraude en bieden we hiermee ook voor de Nederlandse consumenten een veiligere digitale omgeving.

Cybersecurity wordt steeds belangrijker

Vanaf 2018 gaat de overheid sterker inzetten op cybersecurity. Het stijgende aantal aanvallen uit andere landen is een belangrijke reden om ons eigen internet goed te bewaken. Naast het stelen van klantengegevens zijn er nog veel meer mogelijkheden waar cybercriminelen gebruik van maken.

Denk hierbij aan het kraken van de interne communicatie van Defensie, waar onze nationale veiligheid op het spel staat.

Nieuwe kansen voor ondernemers

Deze stijging in het aantal digitale aanvallen biedt ook weer unieke mogelijkheden voor ondernemers om de markt van cybersecurity te betreden. Met een grote vraag naar nieuwe technologieën en trainingen is het voor ondernemers met een digitale achtergrond een mooie markt om te betreden. Bovendien bieden de investeringen vanuit de Nederlandse overheid ook extra redenen onderzoek te doen naar cybersecurity.

Samen naar een veilige digitale omgeving

De komende jaren zullen Nederlandse bedrijven zich sterker inzetten om de digitale wereld voor alle Nederlandse veiliger te maken. Voorlopig heb jij als ondernemer nog wel zelf de verantwoordelijkheid dat alles goed is geregeld. En daar kan het portaal van de overheid, Digital Trust Center, jou de juiste richtlijnen voor geven.

Leave a Reply