Algemeen

Wederom uitstel handhaving Wet DBA1 min lezen

By 12 februari 2018 No Comments

Goed en slecht nieuws voor ZZP’ers: er is weer een uitstel van handhaving van de Wet DBA aangekondigd. Het uitstel loopt nu tot 2020. Dit betekent dat er tot die tijd geen boetes uitgedeeld worden bij verkapte dienstverbanden, maar houdt ook in dat er voorlopig geen alternatief voor de wet komt.

De Wet DBA is al jaren ongelooflijk lastig voor zowel ZZP’ers als opdrachtgevers. ZZP’ers hebben veel minder opdrachten doordat opdrachtgevers minder zekerheid hebben over de afspraken die zij met zelfstandigen moeten maken.

 

Nog meer onduidelijkheid

Het is voorlopig nog onzeker wat nu de vervanger gaat worden van de Wet DBA. Vorige maand werd door minister Koolmees aangegeven dat er op korte termijn verandering gaat komen in de regelgeving omtrent het inhuren van ZZP’ers door opdrachtgevers. Maar met het nieuwe uitstel van de handhaving komt wederom een uitstel van dit alternatief.

 

Toch positief nieuws

Het feit dat opdrachtgevers en ZZP’ers de komende twee jaar geen boetes kunnen krijgen is wel goed nieuws voor beide partijen. Tenslotte hebben beide partijen in ieder geval voor de komende twee jaar zekerheid dat de afspraken die worden gemaakt niet beboet zullen worden.

 

Toch worden bedrijven die gericht de verkapte dienstverbanden proberen af te sluiten wel beboet. Dit lijkt in lijn te zijn met signalen uit de politiek om bedrijven zoals Deliveroo aan te pakken, die van jonge medewerkers – soms slechts 18 jaar oud – eisen dat zij zich als zelfstandige inschrijven en essentiële onderdelen zoals het pensioen en de AOV door hen zelf laten regelen. Doordat dit voor de jonge zelfstandigen veel risico’s met zich meebrengt, wil de politiek gaan kijken hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden.