Algemeen

Week van de circulaire economie1 min lezen

By 17 januari 2017 No Comments

Het is de Week van de Circulaire Economie. Maar wat is dat eigenlijk? Veel ondernemers hebben nog nooit van de term gehoord…

Wanneer binnen een economie alle producten en grondstoffen opnieuw gebruikt worden, waardoor afval eigenlijk niet bestaat, spreek je van een circulaire economie.

Om meer bekendheid te geven aan dit principe is de Week van de Circulaire Economie in het leven geroepen, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, MVO Nederland en verschillende duurzame organisaties. Bij verschillende circulaire ondernemingen is het mogelijk om deze week een kijkje te nemen.

Kansen door herbruikbaarheid

Bedrijven en organisaties die de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen als uitganspunt nemen in hun businessmodel, kunnen daar waarde mee genereren.

Het aanbieden van een product als dienst is een voorbeeld van een circulair bedrijfsmodel dat door veel ondernemers ingezet zou kunnen worden. In dat geval blijft de leverancier eigenaar van een product en betaalt de afnemer voor de service. Denk bijvoorbeeld aan abonnementen op fietsen of koptelefoons. Het zorgt er voor dat producten makkelijker vervangen en gerecycled kunnen worden.

Er liggen ook kansen op dit gebied voor bijvoorbeeld computers, heftrucks, industriële machines en vrachtwagens. Volop mogelijkheden voor leasemaatschappijen om hun inzet op het gebied van circulaire economie te vergroten.

Hoewel bijna de helft van de bedrijven het milieu als belangrijk thema benoemt binnen hun organisatie, neemt slechts een kwart van de mkb’ers maatregelen in het kader van de circulaire economie. Bij de grotere bedrijven is dat iets meer dan de helft.

Wilt u meer weten over de week van de circulaire economie?

naar website circulair ondernemen