Algemeen

Week van de Veiligheid: Vijf adviezen voor veiliger ondernemen1 min lezen

By 12 oktober 2016 No Comments

Deze week is de ‘Week van de Veiligheid’. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) geeft tips om de veiligheid van winkels en horecaondernemingen te vergroten.

Open en sluit nooit alleen

Een effectieve maatregel voor bijvoorbeeld horecaondernemers is de volgende. Als je met z’n tweeën bent, is de kans op een overval kleiner. “Overvallers denken dan wel twee keer na voordat ze je willen beroven”, zegt het CCV.

Zorg dat de kassa niet te vol is

Door regelmatig de kassa ‘af te romen’, voorkom je diefstal. Naast de kans op een overval, neemt ook de kans op een ‘kassagreep’ af. Een graai uit de kassa heeft weinig resultaat.

Er bestaan speciale ‘afroomkluizen’ om contact geld in te bewaren. Ook een groter aantal pinbetalingen beperkt de aanwezigheid van contant geld in de winkel.

Groet en maak oogcontact

Als je iedereen gastvrij ontvangt, is niemand meer anoniem. Groet daarom iedere klant, maak oogcontact, spreek mensen aan en luister naar hun verhaal.

Voorkom cybercriminaliteit

Een ondernemer kan in Nederland bijna niet meer zonder computers en internet. Daarmee neemt helaas ook kans op online criminaliteit toe. Wijzig daarom regelmatig je wachtwoorden.

Wees ook terughoudend met ingaan op aanbiedingen die per email binnenkomen. Blijf alert bij online betalingen en houd software up-to-date.

Laat alle werknemers een veiligheidscursus volgen

Voorkomen is beter dan genezen. Er zijn genoeg online en offline veiligheidscursussen waarin het personeel leert hoe het moet handelen bij diverse soorten van criminaliteit.

“Mochten ondernemers of personeelsleden onverhoopt in de situatie van een overval terechtkomen, dan is het goed als ze hun handelingen al eens in een trainingssituatie hebben geoefend”, aldus een woordvoerder.

De correcte handelingen zijn volgens het CCV: rustig blijven, de situatie accepteren, het gevraagde bedrag afgeven en de daders goed in je opnemen.