Algemeen

Weet jij als ondernemer hoe winstgevend je bent?2 min lezen

By 18 januari 2019 No Comments

Als ondernemer is het belangrijk om inzicht te hebben in de geldzaken van je bedrijf. Naast eigenaar ben je ook financieel manager van je bedrijf. Dit is een punt waar veel ondernemers op vastlopen. De financiële kant is voor veel ondernemers de minst leuke kant, deze wordt dan ook regelmatig uitbesteed. Toch zijn er ondernemers die hier niet voor kiezen, zij proberen hun boekhouding zelf bij te houden. Of u de boekhouding nu zelf doet of uitbesteedt, het is belangrijk om goed financieel inzicht te hebben in uw bedrijf.

Op dit moment verkeren ruim 350.000 ondernemers in financiële problemen. Sommige vragen hulp aan derden, anderen proberen harder te werken en er volgende maand uit te komen of werken een tandje harder. Als dit niet lukt, kan het financieel grote gevolgen hebben. Hier een aantal zaken om in de gaten te houden om te zorgen dat jij financieel de minste tegenslag zult hebben.

Winst

Veel ondernemers zijn wel op de hoogte van de omzet. Helaas zegt een hoge omzet weinig over de winst van je bedrijf. Als er namelijk naast een hoge omzet ook hoge kosten zijn, blijft er vrij weinig over. Het gaat dus om de winst. Hoe winstgevend is jouw bedrijf?

Sparen voor btw en inkomstenbelasting

Zorg dat je elke maand een bedrag apart zet om uiteindelijk de btw en inkomstenbelasting van te betalen. Het bedrag wat binnenkomt, kun je beter niet ook allemaal uitgeven. De belastingen gaan vaak om hoge bedragen en door hier alvast voor te sparen, zorg je dat je minder kans hebt op financiële problemen.

Privé en werk

Salaris aan jezelf betalen is niet gek en zelfs nodig, maar dit moet wel in verhouding met je inkomsten. Daarom is het belangrijk om je privéfinanciën ook goed op orde te hebben. Je hoeft geen financieel wonder te zijn, maar inzicht in al je financiën geeft duidelijkheid en zal grote financiële verrassingen tegengaan.

5 tips:

  1. Start elk jaar met een financiële planning en houd je hier aan
  2. Houd privé en zakelijke rekeningen gescheiden: inzicht en overzicht! Maak ook aparte rekeningen met kosten, zo weet je altijd hoeveel geld je nog kunt besteden.
  3. Zorg dat je privé financiën op order zijn.
  4. Ook als je de boekhouding uitbesteed is het goed om dit zo nu en dan na te lopen; jij blijft verantwoordelijk!
  5. Lukt het niet of heb je vragen? Vraag om hulp!

Leave a Reply