Algemeen

Welvaart meer dan pure economische gegevens2 min lezen

By 17 mei 2018 juni 25th, 2018 No Comments

Op dit moment wordt het BBP (Bruto Binnenlands Product) gebruikt om de economische groei van ons land te meten. Deze indicator de totale productie van goederen en diensten van de particuliere sector en de overheid minus de waarde van wat er bij die productie is verbruikt. Het BBP kan ook berekend worden via inkomens of de bestedingen. Het is dus een pure economische indicator.

In 2013 riep de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid een discussie op of het BBP een geschikte indicator is om de welvaart in ons land te meten. Het BBP zou  te beperkt zijn aangezien aspecten zoals gezondheid, veiligheid, tevredenheid over leven, het milieu etc. ook een grote invloed hebben op de welvaart van een land. Hier is toen onderzoek naar gedaan en het Kabinet heeft toen het CBS gevraagd om de Monitor Brede Welvaart te ontwikkelen.

Wat is Monitor Brede Welvaart

Om de actuele brede welvaart in Nederland te analyseren wordt er gekeken naar 21 brede welvaartstrends, onderverdeeld in 7 groepen (Werken en leren, Wonen, Materiele welvaart en welzijn, Gezondheid, Milieu, Samenleving en Veiligheid). Deze trends zijn gebaseerd op internationale richtlijnen en zijn ook bepaald, afhankelijk van de databeschikbaarheid. Er wordt tevens ook onderscheid gemaakt tussen drie dimensies: de Brede Welvaart Trends “Hier en nu”, de Brede Welvaart Trends “Later”, de Brede Welvaart Trends “elders”. Deze laatste beschrijft de invloed van ons huidige welvaartsniveau op het buitenland.

Brede Welvaart als nieuwe indicator?

Het CBS gaat jaarlijks cijfers over de Monitor Brede Welvaart publiceren en afgelopen woensdag hebben ze dit voor het eerst gedaan. Dit is gepresenteerd aan het Kabinet en tijdens het Verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer zal dit onderwerp worden behandeld.

 

Volgens gisteren gepubliceerde rapport gaat het goed met de welvaart in Nederland. De Brede Welvaart Trend van “Hier en Nu” is er een stijging te zien in de meeste trends behalve in Kwaliteit van woningen (-0,6%), Waterkwaliteit (-1,5%), Biodiversiteit (-0,2%), invloed burgers op openbaar bestuur (-5,25%), Vrijwilligerswerk (-1,2%), Tijdverlies files en vertraging (-2,5%) en Tevredenheid met vrije tijd (-0,1%).

Veiligheid, de Materiële welvaart en Gezondheid gaan bijvoorbeeld omhoog. Alle trends in deze groepen geven een stijging aan.