Algemeen

Werk aan de winkel2 min lezen

By 18 februari 2016 No Comments

Het jaar 2016 is nog maar amper een twee maanden oud, maar het is intussen wel duidelijk dat we nóg meer bekende gezichten in de winkelstraat gaan verliezen. De ene na de andere keten valt om, en intussen is bekend geworden dat Blokker en Xenos ook in zwaar weer verkeren en heftig moeten reorganiseren.

Natuurlijk: enorme bedrijven als V&D, DA, MacIntosh (o.a. Scapino, Dolcis, Manfield), Dixons, Miss Etam en Halfords kan je niet tot het MKB rekenen. Tóch wordt het MKB wel degelijk zwaar getroffen door het verdwijnen van hun winkels.

Bij ons in Schiedam weten wij namelijk al lang wat het effect hiervan is. Enkele jaren geleden werd hier een nieuwe passage geopend, grenzend aan de historische winkelstraat. Alle grote ketens doekten meteen hun oude winkel op en verhuisden naar de moderne passage.

Het is nooit meer goed gekomen met de oude winkelstraat, die intussen al jaren lang allerlei trieste ranglijsten aanvoert met de meeste leegstand, faillissementen etc. Het blijkt namelijk dat het publiek afkomt op de bekende winkels, en dat de zelfstandige ondernemers het moeten hebben van de “traffic” die hierdoor ontstaat. Als die mensen niet meer in de straat komen, zien ze dus ook niet die ene leuke onderscheidende etalage, en blijft de omzet weg.

Ik heb de afgelopen jaren de ene na de andere ondernemer vol ambitie en vertrouwen zien komen, maar gedesillusioneerd zien vertrekken. Vaak compleet financieel geruïneerd, want huurbazen hebben geen boodschap aan te lage omzetten, net zomin als banken een schuld zomaar afschrijven. En dan zijn er natuurlijk nog de leveranciers, die vaak nog openstaande rekeningen hebben.

En dat laatste, daar wil ik nog wel wat over zeggen: dat is namelijk een groep gedupeerden die vaak vergeten wordt. Want hoewel bijvoorbeeld de V&D een megaconcern is, zijn allerlei kleine MKB’ers enorm de klos bij zo’n faillissement. Schoonmaakbedrijven, diverse leveranciers… Ze verliezen niet alleen het geld dat ze nog tegoed hadden, maar óók (vaak) hun grootste klant.

We krijgen, kortom, weer een spannend jaar. Vele leveranciers van de onlangs omgevallen winkelketens moeten keihard knokken om hun bedrijf overeind te houden. Een deel zal daar niet in slagen. En de overgebleven ondernemers in winkelgebieden waar grote gaten in geslagen zijn, zullen te maken hebben met minder publiek dat langs hun zaak loopt.

Ik hoop dat we binnenkort een stabilisatie gaan zien in de detailhandel. Persoonlijk zal ik mijn steentje bijdragen door niet té makkelijk mijn PC open te klappen als ik iets nodig heb, maar waar mogelijk mijn inkopen te doen in een winkel waar ik het kan zien en aanraken.

Adrienne van Veen