Algemeen

Werkstress leidt tot meer verzuim, maar MKB-ondernemers gaan er goed mee om1 min lezen

By 14 november 2017 No Comments

Medewerkers die veel werken en continu bezig zijn met de taken die zij voor de onderneming moeten uitvoeren, lopen een hogere kans op werkstress. Vorig jaar werd er door medewerkers maar liefst 7 miljoen arbeidsdagen verzuimd. Dat zorgt voor een groot aandeel binnen het totale verzuim.

Dit is voor veel bedrijven dan ook de reden om een beleid door te voeren binnen de onderneming, waarin het verlagen van de werkstress centraal staat. Medewerkers met werkstress zijn minder productief, waardoor zij steeds minder goed werk leveren. Dit leidt, als een vicieuze cirkel, weer tot meer stress. Door een beleid tegen werkstress door te voeren, waarborgen MKB-ondernemers de kwaliteit en productiviteit van hun medewerkers.

 

Groei in het aantal bedrijven met een beleid

Waar in 2014 nog 69% van alle bedrijven een beleid tegen werkstress had doorgevoerd, is dat in 2017 inmiddels al 77%. Een totale stijging van ruim 10% in slechts twee jaar. Er worden dan ook mooie stappen gezet op het gebied van dit beleid.

 

Gedurende de economische crisis was het duidelijk dat veel medewerkers met stress te maken kregen. Toch is het zo dat, nu we al enkele jaren uit de crisis zijn, er steeds meer burn-outklachten worden gemeld. Maar liefst 14% van de medewerkers geeft aan hiermee te kampen.

 

Het is dan ook verstandig dat steeds meer MKB-ondernemers intern een beleid doorvoeren waarin nauwkeurig naar de mate van werkstress wordt gekeken. Zo kunnen medewerkers altijd tevreden blijven met het werk dat zij doen, wordt stress actief voorkomen en stijgt ook de productiviteit van de medewerkers.