Algemeen

Wet late betalingen; wist jij dit?1 min lezen

By 25 januari 2019 No Comments

Grote afnemers betalen MKB- en ZZP-toeleveranciers nog steeds vaak na meer dan 30 dagen, te laat dus. Volgens de Wet late betalingen, die in 2017 van kracht is gegaan, mag dit niet. Nu is het idee dat accountants de jaarrekening 2018 controleren en kijken of hun grote klanten zich aan de Wet late betalingen houden en eventuele misstanden melden.

Gevolgen

Late betalingen zijn altijd vervelend, maar voor het MKB kan het grote gevolgen hebben. Zo komt het voor dat bedrijven die groot afnemen, hun inkoopmacht gebruiken om ruime betalingstermijnen voor elkaar te krijgen. Hierdoor kan het zijn dat ondernemers tot wel 120 dagen wachten voordat de facturen voldaan worden. Maar de salarissen, toeleveranciers en andere rekeningen moeten wel betaald worden. Het gevolg, grote risico’s, extra kosten en onzekerheid voor de MKB-bedrijven.

Rente

Om deze gevolgen te voorkomen is in 2017 de Wet late betalingen in het leven geroepen. Deze wet zorgt dat de betaaltermijnen tussen grote afnemers en MKB’ers en ZZP’ers beperkt blijft. Deze wet zorgt ervoor dat afnemers die de factuur pas na 30 dagen betalen, de wettelijke handelsrente verschuldigd zijn over de termijn die boven de 30 dagen zit.

Melden

Bedrijven die zich niet aan de Wet late betalingen houden moeten rente betalen aan de MKB’ers en ZZP’ers en hier geld voor reserveren. Als de jaarrekening 2018 wordt nagekeken, zal boven water komen of grote bedrijven dit ook daadwerkelijk gedaan hebben. Het nakijken en melden van de niet nagekomen Wet late betalingen past binnen de NOCLAR (Non-Compliance with Laws and Regulations) gedragsregels opgesteld door de NBA.

Leave a Reply