Algemeen

Wiebes gaat problemen zzp’ers ‘met grootste urgentie’ oplossen2 min lezen

By 9 november 2016 No Comments

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zegt de problemen rond de nieuwe Wet DBA, met urgentie aan te pakken. “De zorgen zijn heel herkenbaar en we moeten er snel wat aan doen”, reageerde Wiebes in de Tweede Kamer op vragen van het CDA.

Eerder beloofde Wiebes in december een brief over de situatie aan de Kamerleden te sturen. Deze komt nu in november, een maand eerder dan aanvankelijk beloofd.

De bijwerkingen van de Wet deregulering arbeidsrelatie (Wet DBA) en de daarbij horende modelovereenkomsten worden volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt steeds groter.

“In plaats van zzp’ers in dienst te nemen, rukt payroling op. Detacheringsconstructies groeien en uitzendbureaus beleven gouden tijden”, zegt Omtzigt. Daarmee wordt het tegenovergestelde bereikt van wat beoogd werd. De Wet DBA is namelijk in het leven geroepen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en om vooraf duidelijkheid te geven aan opdrachtgevers en -nemers. Zodat de relatie tussen beide partijen steeds transparant is.

Geen zzp’ers meer…

Maar een aantal grote bedrijven stoppen juist met het werken met zzp’ers omdat zij vrezen voor boetes en naheffingen, bleek uit onderzoek van Het Financieele Dagblad.

Omtzigt stelt voor dat Wiebes onmiddellijk van start gaat met het wegnemen van onrust bij een aantal grote werkgevers.

In gesprekken met grote opdrachtgevers en opdrachtnemersorganisaties komt naar voren dat “gezagsverhouding” niet meer aansluit bij de huidige situatie van de zelfstandigen.

De begrippen gezag, loon en vervangbaarheid zijn voor de Belastingdienst de belangrijkste criteria om het ondernemerschap van een zzp’er aan te toetsen. Wanneer een overeenkomst is goedgekeurd, lopen opdrachtgever en -nemer geen risico op naheffingen of boetes. Wanneer er sprake blijkt te zijn van een verkapt dienstverband, zijn opdrachtgever en -nemer samen verantwoordelijk.

“Er blijft in sommige branches een te groot grijs gebied waarin niet zeker is wat er kan en wat er niet kan. Door die onzekerheid worden opdrachtgevers ook huiverig. In veel gevallen te huiverig”, aldus Wiebes.