Algemeen

WRR pleit voor meer zekerheden zzp’er1 min lezen

By 7 februari 2017 No Comments

Er moeten meer zekerheden komen voor mensen die via een tijdelijk contract of als zzp’er aan het werk zijn. Als er sprake is van zekerheid, is het voor mensen en bedrijven aantrekkelijker om meer risico’s te nemen, aldus de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

De WRR stelt dat Nederland in Europa voorop loopt als het gaat om zzp-schap en tijdelijke contracten.

In Nederland werkt ongeveer een derde van de ‘arbeidzame bevolking’ op basis van een tijdelijk contract of als zelfstandige zonder personeel (zzp’er). Maar wanneer als gevolg van al deze flexibilisering minder scholing en innovatie plaatsvindt, kan het nadelig zijn voor de Nederlandse economie, aldus de WRR.

Kwetsbare groepen

Het kan de oorzaak zijn van het ontstaan van nieuwe kwetsbare groepen die zich kenmerken door grote onzekerheid over hun inkomen en sociale zekerheid.

“Te veel flexibilisering kan leiden tot psychologische onzekerheid zoals stress en gebrek aan erkenning en levenslooponzekerheid”, zegt de WRR, “waar vooral jonge mensen tegen aanlopen als ze een huis willen kopen of een gezin willen stichten.”

CNV

Maurice Limmen, voorzitter van het CNV, onderschrijft deze punten.

“Er ontstaan inderdaad nieuwe kwetsbare groepen, zoals jongeren die veel langer dan vroeger in tijdelijke en flexibele dienstverbanden werken, daardoor stellen zij grote levensbeslissingen steeds langer uit. Dat is een punt van zorg dat het CNV (Christelijk Nationaal Vakverbond) deelt met de Raad. Want jongeren hebben net zoveel behoefte aan zekerheid als ouderen”, reageert Limmen.